• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hac ve umre ibadetinin yeniden başlayacak olması yüzleri güldürdü
12 Nisan 2022 Salı 09:33

Hac ve umre ibadetinin yeniden başlayacak olması yüzleri güldürdü

Suudi Arabistan’ın Kovid-19 önlemleri kapsamında yaklaşık 2 yıldır durdurduğu umre ziyaretleri Ramazan ayından sonra yeniden başlıyor.
Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yıldır Müslümanların en önemli ibadetlerinden biri olan hac vazifesinin yerine getirilememesi hacı adaylarını, umre ibadetinin başlamaması umre ziyareti yapmak isteyenleri üzerken, seyahat acentelerinin de mağdur olmasına neden olmuştu.
 
2 yıldır dört gözle hac ve umre organizasyonlarının başlamasını bekleyen seyahat acenteleri ile hacı adayları ve umre ziyaretçilerine müjdeli haberi dün Diyanet İşleri Başkanı Profesör Doktor Ali Erbaş verdi.
 
Ramazan ayından sonra umreye gitmek isteyenlerden gerekli hazırlıklarını yapmalarını isteyen Erbaş, bu yıl hac umre ve ibadetinin yapılabileceğini söyledi.
 
2 yıldır iş yapamayan hac ve umre organizasyonu acenteleri kararı memnuniyetle karşılarken, umre için bugün itibariyle kayıtlar başladı.
 
Gaziantep’teki seyahat acenteleri Suudi Arabistan tarafından hac ve umre için uygulanan kısıtlamaları kaldırmasını İLKHA’ya değerlendirdi.
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Denetim Kurulu Üyesi, Hac Umre ve Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Fethullah Aşkın, kararın sektör için hayırlı olmasını diledi.
 
Aşkın, 2 yıldır Kovid-19 salgını nedeniyle Türkiye’deki vatandaşların hac ve umre ibadeti için kutsal topraklara gidemediğini hatırlattı.
 
“65 yaş altı hacı adaylarımız kutsal topraklara gidecekler”
 
2 yıldır yapılamayan umre ziyaretleri ile ilgili müjdeli haberi cumartesi günü aldıklarını anımsatan Aşkın, “Şu anda sistem olarak aktif yalnız Türkiye'de Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun toplantısından sonra bazı kriterler belli olacak. İnşallah muhtemelen de Ramazan Bayramı sonrası şevval ayında ilk kafileler uzun bir aradan sonra Türkiye'den gitmiş olacak. Onun hemen akabinde hac ibadeti var. Hac ibadeti için de 65 yaş altı hacı adaylarımız kutsal topraklara gidecekler. Oran olarak Türkiye'nin 83 bin hacı adayı vardı ama şu anda bu tabi sayısal olarak tahminlerimize göre yüzde 30 civarında oluyor. Önümüzdeki günlerde bu sayıda netleşmiş olacak. Uzun bir aradan sonra özlemle ve hasretle beklenen umre ve hac yolcularımızın nasip olursa ilk kafilesini şevval ayında göndermiş olacağız.” dedi.
 
“Vatandaş karara çok sevindi”
 
Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın 2022 yılında yurtdışından ve yurtiçinden bir milyon kadar hacı adayını kabul edeceğini ilan ettiğini anımsatan Aşkın, “Bugün itibarıyla bayağı gelenler oldu, son durumu soranlar oldu. Çünkü uzun bir dönemden beri özellikle kutsal topraklara sürekli gidip gelenler, kutsal topraklara alışmış olan insanlar daha çok aradı, sordu ve buraya geldiler. Şu anda ön kayıt alıyoruz ama şu anda fiyat, gidiş tarihi ve program belli değil. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun toplantısının hemen ardından o da belli olmuş olacak.” ifadelerini kullandı.
 
2 yıldır Kovid-19 salgını nedeniyle Türkiye’deki vatandaşların hac ve umreye gidemediğini hatırlatan Aşkın, salgından en çok hac ve umre organizasyonları düzenleyen seyahat acentelerinin etkilendiğine dikkat çekti.
 
“Uzun bir aradan sonra hac ve umre organizasyonlarına başlıyoruz”
 
Birçok acentenin 2020’nin mart ayından beri zor süreçten geçtiğini belirten Aşkın, “Dünyada tüm sektörler normale döndü. Fakat yalnızca bizim hac ve umre sektörümüz Türkiye genelinde yeni açılıyor. Ramazan Bayramı’ndan sonra açılıyor. Her şey normale binmişti. Bizde bu süre zarfı içerisinde turizmin diğer dallarını organize ettik. Kaplıca, Karadeniz turları, yurtdışı gezileri, Kudüs ve Bosna Hersek turu gibi turlar organize ettik. Yine uçak bileti satıyoruz. Tabi bizim işimizin esas ana kolu hac ve umre organizasyonudur. Uzun bir aradan sonra hac ve umre organizasyonlarına başlıyoruz. Nasip olursa Ramazan Bayramı’ndan sonra organizasyonlara başlamış olacağız.” şeklinde konuştu.
 
2 yıldır sektörün kepenk kapattığına dikkat çeken Aşkın, hac ibadetinin ve umre ziyaretlerinin yeniden başlayacak olmasının esnafın yüzünü güldürdüğünü de sözlerine ekledi.
 
“Ramazan Bayramı itibariyle umre ziyaretleri başlayacak”
 
Suudi Arabistan’ın hac ve umre için Covid-19 kısıtlamalarını kaldırdığını ve bu yıl için hac kararının çıktığını bildiren seyahat acentesi yetkilisi Mehmet Aşkın da şunları söyledi:
 
“Geçtiğimiz cumartesi günü yaklaşık2 yıl aradan sonra uzunca bir zaman beklediğimiz müjdeli haber geldi. Hem biz hem de bizim gibi hac ve umre organizasyonu yapan firmalar hem de umreye gitmek için bekleyen hac ve umreci adayları bu haberle birlikte çok sevindi. Bu haberi uzun zamandır bekliyorduk. Süreç biraz uzadı, biz daha kısa süreceğini düşünüyorduk. Ama koronavirüs dolayısıyla biraz bu süreç uzayınca tabi esnaflarımızdan bu noktada sıkıntıya girenler, düşenler oldu. Biz biraz daha turizmin diğer sektörlerinde de bulunduğumuz için bu süreci tur, uçak bileti satarak ve çeşitli programlar düzenleyerek atlatmaya çalıştık. İnşallah bu Ramazan Bayramı ertesi umre, devamında hac organizasyonuyla yaralarımızı sarmaya başlayacağız. Suudi Arabistan tarafından Bu yıl bir milyon hacı adayının kabul edileceği belirtildi. Hac ibadetinin belli şartlar çerçevesinde yapılacağı söylendi. Bu şartlardan biri 65 yaş altında olmak. Bununla ilgili Türkiye'deki Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu toplanıp, diğer detaylarla birlikte inşallah bu önümüzdeki birkaç gün içerisinde ilan edecek. Bu ilan sonrası hacı adayları pasaport ve evraklarını teslim edecek, inşallah hacca gidiş için tarih bekleyecek. Umre ile alakalı ise yine toplanacak Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun ilan edeceği tarihten itibaren Türkiye'den gidişler başlayacak. Muhtemelen ‘şevval umresi’ dediğimiz Ramazan Bayramı itibariyle umre ziyaretleri başlayacak.” (İLKHA)
Bu haber toplam 673 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA