• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Grip aşısı eczanelerde erken tükendi”
28 Kasım 2019 Perşembe 13:30

“Grip aşısı eczanelerde erken tükendi”

Kış yaklaşırken piyasada yeteri kadar grip aşısının bulunmaması tartışmalara neden oldu. Tüm eczacılar, ekim ayının ortasında eczanelere 3’er 5’er grip ilacı geldiğini ifade ederken vatandaşların grip aşısı için eczanelere isim yazdırdığı belirtildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 Ekim'de yaptığı açıklamada, üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına birkaç gün içinde başlanacağını açıklamıştı. Ancak eczanelere giden vatandaşlar, genellikle “yok” yanıtı ile karşılaşıyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin, ciddi risklere ve yıkıma yol açabilecek yeni bir küresel grip salgınının kaçınılmaz olduğunu açıklamasına karşın eczanelerde ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı bulunmuyor. Risk altında olan gebeler, 6 ay-2 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü, astım, kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar ve sağlık çalışanları havaların soğuması ile birlikte grip tehdidi ile karşı karşıya kalıyor.
 
“Eczanelere giden vatandaşlar genellikle “yok” yanıtı ile karşılaşıyor”
 
“Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumak için eczanelerimize geliyorlar, ama aşıların tedarikinde sorun yaşıyoruz.” diyen Eczacı Burak Cezlan, “Bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
 
“Gripten korunmak amacıyla aşı almak için eczanelere giden vatandaşlar genellikle “yok” yanıtı ile karşılaşıyor.” diyen Cezlan, “Normalde grip aşısı son baharın başında veya eylül ayının sonu gibi bütün depolara gelir ve daha sonra eczanelere dağıtılırdı, ama bu sene ciddi sıkıntılar var. Maalesef grip aşısını hem bulamıyoruz hem de talep eden vatandaşlara veremiyoruz. Vatandaşlar aşı olabilmek için sıraya girmiş durumdalar. Geçen sene bir girip aşısının fiyatı 25-28 TL civarında iken, bu sene aynı grip aşısı ise 72,5 TL civarındadır. Vatandaşlar bu fiyata itiraz da edemiyor ama bu sefer de grip aşısı bulamıyoruz, hiçbir şekilde temin edemiyoruz. Risk altında olan gebeler, 6 ay-2 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü, astım, kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar grip hastalığına yakalandıklarında ciddi sıkıntı yaşıyorlar.” dedi.
 
“Aşı sezonunun bitmesine de çok az bir süre kaldı”
 
“Grip aşısını temin etmede büyük sıkıntılar yaşıyoruz, bu sorun çözülecek gibi de gözükmüyor.” diyen Cezlan, zaten aşı sezonunun bitmesine de çok az bir süre kaldığını kaydetti.
 
Zamanında yapılan grip aşısının koruyucu bir özelliğe sahip olduğunu ifade eden Cezlan,  “Grip aşısının zamanında yapılması çok önemli. Zamanında vurulan aşının koruyuculuk oranı yüzde 80’lerde iken daha sonra vurulan aşının koruyuculuk oranı gittikçe düşmektedir. Daha çok hastalığa yakalanacağız, daha çok hasta ortaya çıkacak ve daha çok ilaç kullanacağız. Bu da devletin sırtına büyük bir yük yükleyecektir. Ve hepsini SGK ödeyecektir. Bu sıkıntının firma kaynaklı olduğu söyleniyor. Firma, üretime ya geç başladı ya da yetiştiremiyor. İlk önce Türkiye geneli 500 bin kutu girip aşısı üretileceği söylendi ama bu rakam ülkenin tamamına yetecek bir rakam değil. Çünkü milyonlarca insan artık grip aşısı yaptırıyor.” şeklinde konuştu.
 
“Fiyatı 4 katına çıktı, vatandaş buna rağmen almaya razı ama ilaç yok”
 
Türkiye genelinde grip aşısının bu kadar yoğun bir şekilde kullanılmasının ilaç konusunda ülke için ciddi bir kazanım olduğunu dile getiren Cezlan, “Çünkü o kadar insan antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları ve buna benzer birçok ilacı kullanmaktan kurtulmuş oluyor. Bundan önceki senelerde Sağlık Bakanlığı ve il Sağlık Müdürlükleri girip aşısı noktasında birçok çalışma yaptı ve halkı bu aşıyı yapmaları konusunda teşvik etti.  Grip aşısı, hastalığı yüzde yüz engellemiyor ama bağışıklığı zayıf olan insanlar gribe 5 kere yakalanıyorlarsa bu sefer bir iki kere yakalanıyor. Bu oranlar düştükçe, antibiyotik ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaç miktarı da düşüyor. Sağlık Bakanlığı da bu nedenle vatandaşları teşvik etti. Aslında Sağlık Bakanlığı güzel bir iş yaptı, ama firma kaynaklı bir sıkıntı var. Firmaların bu ilacı neden getirmediklerini bilemiyoruz. Aslında çok yüksek bir oranda da zam yaptılar bu nedenle fiyatı da bahane edemezler. Çünkü grip aşısının fiyatı 4 katına çıktı. Vatandaş buna rağmen almaya razı ama ilaç yok.” ifadelerini kullandı.
 
“Elimizde yerli ürün yok ithal ürün var, onu da firma göndermiyor”
 
Sağlık Bakanlığı ve Eczacılar Odası gerekli her şeyi yapıyor ama ilaç yok. Bu nedenle çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz, “ diyen Cezlan, “Keşke grip aşısı yerli üretim olsaydı ve Türkiye’de üretilseydi de bizler de yerli malı kullansaydık.  İnşallah o da olacak ama şu an elimizde yerli ürün yok, ithal ürün var. Onu da firma göndermiyor, inşallah yerlisini üreteceğiz.” dedi.
 
“Bizler de her gün hastaya aşı yok demekten utanıyoruz artık”
 
“Geçen sene grip aşısı yaptıran insanlar bu sene de yaptırmak istiyor.” diyen Cezlan, “Çünkü insanlar bir faydasını gördüler. Ama maalesef vatandaş aşıyı bulamıyor ve bizler de her gün hastaya ‘yok’ demekten utanıyoruz artık. Depoya ilacı soruyoruz gelecek, bekleyin diyorlar. Sırada ilacı bekleyen diyelim 20 hasta var ama 2-3 tane geliyor. Bir hastaya verdiğiniz de diğer hastalar ilaçsız kalıyor. Bizler de sıkıştık gerçekten, keşke bir çözüm gelse de biz de kurtulsak.” diye konuştu
 
“Girip aşısını sezonunda bekliyoruz geç değil”
 
Girip aşısının kullanılması nedeni ile birçok hastalığın ve dolayısı ile antibiyotik kullanımının önüne geçildiğini ifade den Cezlan, “Grip aşısının yapılmasını tavsiye ediyorum, çünkü ben de bulduğum zaman yaptırıyorum. Grip aşısı gerçekten insanı koruyor. Biraz da kendinizi korursanız bütün kışı hastalanmadan geçirebiliyorsunuz. Bu da ilaç kullanmama noktasında sizi çok rahatlatıyor, hasta olmuyor ve işinize gücünüze bakıyorsunuz. Grip aşısını sezonun başında yüklü miktarda üretirlerse hastalarımız da zamanında aşıyı yapacak ve hastalığa yakalanmayacak. Bu şekilde ülke ekonomisine katkımız olsun, ilaç kullanmayalım sonuçta bizim çok iyi bir sağlık sistemimiz var, ilaçlarımızı devlet ödüyor ve biz çok küçük bir kısmını ödüyoruz. Grip aşısını kullanabilirsek diğer ilaçları çok az kullanabileceğiz. Girip aşısını sezonunda bekliyoruz, geç değil.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
 
 
 
Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Mardin'de okul cevrelerinde denetimler yeniden başlatıldı
  • Uluslararası Beytülmakdis Sempozyumu Mardin’de Düzenlenecek
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin İlk Meclisi toplandı
  • TAZİYE YEMEKLERİ SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR
  • Turizmin duayenleri Mardin’de buluşuyor.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA