• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fiyatları manipüle edenlerin elini konut yetersizliği güçlendiriyor
07 Ağustos 2021 Cumartesi 10:06

Fiyatları manipüle edenlerin elini konut yetersizliği güçlendiriyor

Konut eksikliğinin olduğu bölgelerde fiyat artışlarının yaşandığını söyleyen emlakçılar, sorunun çözümü hususunda düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Son dönemlerde konut ve kira fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar alım gücünü düşürüyor. Uzmanlar, konut yapımında yaşanan eksikliğin, fiyat manipülasyonu yapmak isteyen mülkiyet sahiplerinin elini güçlendirdiğini belirtiyor.
 
Halkın konut sahibi yâda kiralamakta zorlandığını belirten emlak danışmanı Cemil Ay, kendilerinin de müşterilerine konut temin edemediklerinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Cemil Ay, yaşanan fahiş artışların önüne geçebilmek için gerekli düzenlemeler ile birlikte yapılaşmanın artmasının da önemli olduğunu kaydetti.
 
Ay, inşaat maliyet fiyatlarının yüksek olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
 
Emlak piyasası Ağrı’da oldukça yüksek. Müteahhit arkadaşların şuan birçoğu maliyet fiyatlarına satmasına rağmen alıcı bulmakta sıkıntı yaşıyor. Çünkü her şeyin değeri ve maliyetler yüksek. Emlak piyasasında kentin bazı bölgelerinde artışlar olduğu için ister istemez arsa değerlerine yansıyor. Arsa değerleri de bina katlarına yansıyor, inşaat maliyeti de zaten yüksek, haliyle daire fiyatları da yüksektir. Alıcı bulmakta zorlanıyor müteahhit arkadaşlar.
 
"Maliyet fiyatları vatandaşın alım gücünü aştı."
 
Maliyet fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Ay, "Geçen seneye oranla hareketlilik daha çok. Geçen sene bir önceki seneye oranla bir buçuk kat daha fazla iş yapmışken bu sene satışlarımızda biraz düşüş meydana geldi. Geçen sene oranlar metrekare maliyet fiyatları yüzde 0,95 ile yüzde 1,1 arasında oynarken, şu anda maliyetler yüzde 1,5 ile 1,6’yı buldu. Maliyetler vatandaşın alım gücünü aştı." şeklinde konuştu.
 
Kiralardaki fahiş artış oranlarından da bahseden Cemil Ay, özellikle işyeri fiyatlarında orantısız bir artışın olduğunu söyledi.
 
Cemil Ay, "Ağrı’da şöyle bir şey var, geçen sene yaklaşık bin 800 ile 2 bin tane yapı yapıldı, bu dahi yetersiz kaldı. Kira artış oranları 2018 – 2019 da 500, 600, 700 TL'ye kadar oynarken fiyatlar aniden bin 200 - bin 500’e çıktı. Kiralar gerçekten çok yüksek. Yeni yapılaşmaların başlaması lazım. Salgınla beraber insanlar geçim sıkıntısı yaşamaya başladı. İster istemez konutlardaki artış onları da etkiledi. Bizim cadde sıkıntımız var, onu da belirtmek istiyorum. Nasıl bir cadde sıkıntımız var, Cumhuriyet Caddesi, Eskivan Caddesi ve ayrıca Kağızman Caddesi var. Tabi ki bu caddeler esnaflarımız için yetersizdir. Mesela Cumhuriyet Caddesinde işyeri kiraları 110, 120 bin TL'yi bulabiliyor. Kağızman Caddesi'nde 65 bin TL ile 200 bin TL arasında kira ödenebiliyor. Bu yüksek fiyatlarda haliyle esnafımızı olumsuz etkiliyor, kazandığını kiraya vermek zorunda kalıyor. Bu yüksek fiyatın önüne geçebilmek için ise alternatif birkaç caddenin trafiğe kapatılarak yeni işyerleri kurulması lazım ki esnafımız şuanda yaşadığı yüksek kira maliyetinden kurtulabilsin." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 386 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA