• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Evliliğin önündeki en büyük engel: Düğün masrafları
25 Mart 2022 Cuma 10:48

Evliliğin önündeki en büyük engel: Düğün masrafları

İslam dininin evliliği teşvik ettiğini ve evlilik çağına gelen herkesin evlenmesi gerektiğini belirten İmam-Hatip Alaattin Demirel, anne babaların evlilik niyeti ile yola çıkan gençlere yardımcı olması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de baş gösteren mali kriz, herkesi etkilediği gibi evlilik hazırlıkları yapan gençleri ve ailelerini de olumsuz etkiliyor. Çeyiz, altın ve ev fiyatlarına gelen son zamlar, evlilik hazırlıkları yapanları kara kara düşündürüyor.
 
Bütün bu masrafların yanında bir de kızın anne babası tarafından istenen altın ve çeşitli hediyeler, erkek tarafını ciddi anlamda maddi külfete sokuyor.
 
Dinimizde evliliğin teşvik edildiğini ve evlilik çağına gelmiş gençlerin mutlaka evlenmesi gerektiğini ifade eden, Van YYÜ Cami İmam-Hatibi Alaattin Demirel, evliliklerin ve düğünlerin Allah'ın emrettiği çizgide olması gerektiğini hatırlattı.
 
"İslam evliliği emrediyor"  
 
Evlilik denilince Ümmeti Muhammed'in ana kaynağı olan Kur'an-ı Hâkim'e bakılması gerektiği belirten Demirel, "Nur Suresi'nde, 'İçinizden bekâr olanları evlendirin. Eğer onlar yoksulluk içinde iseler Allah lütfu ile onları ihtiyaçtan, meşakkatten, zorluktan kurtarır. Allah'ın hazinesi geniştir. Allah her şeyi bilmektedir.' buyruluyor. Kur'an-ı Kerim'in bu ayetinde anladığımız İslam'da evliliğin emredildiği, teşvik edildiğidir. Diğer taraftan Kur'an'ın bize açıklayıcısı ve hayat rehberimiz olan Hazreti Muhammed Mustafa da (Sallallâhu Aleyhi Vesellem) bir hadis-i şeriflerinde, 'Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir.' buyurmuştur." dedi.
 
"İslam dininde ruhbanlık yoktur"
 
Hazreti Peygamber'in nikâh ilgili hadisinin manevi bir tehdit olarak görülebileceğini söyleyen Demirel, "İslam dininde 'Ruhbanlık Sınıfı' kesinlikle yoktur. Hristiyanlar manastırlara çekilir, bazı Yahudiler evlenmez, özellikle din adamları evliliği kendilerine yasak kılarlar. Ama İslam Peygamberi Hazreti Muhammed, bunu kesinlikle reddetmiştir. İslam'da ruhbanlık kesinlikle yoktur. Peygamber Efendimiz kadın ve erkeğin birbirinden tamamen el etek çekmesini, sadece ibadet ve inziva hayatına çekilmeyi men ediyor. Toplumsal ve sosyal hayatta fuhşiyatın, zinanın engellenmesi için Peygamber Efendimiz, 'Ey gençler topluluğu sizden evlenmeye imkânı olanlar evlensin, buna güç yetiremeyenler oruç tutsun.' buyuruyor." ifadelerini kullandı.
 
"Günümüzde insanlar nikâhsız beraberliklere teşvik ediliyor"
 
Demirel, "Günümüzde özellikle bazı medya çevrelerinin teşvikleri, dizilerde, bazı sosyal medya hesaplarında, filmlerde, afişlerde, konserlerde öyle bir hayat empoze ediliyor ki gençlere '30 yaşına gelsen de 10 yıllık bir kız arkadaşınla dolaşabilirsin, görüşebilirsin. Evliliğe ne gerek var canım. Nikâh çok önemli bir şey değildir.' deniliyor. Evlilik dışı çocuk sahibi olma teşvik ediliyor ve bu durum bir gelişmişlik olarak gösteriliyor. Bu son derece tehlikelidir. Toplumu ifsat eden en büyük hususlardan birisi olan fuhşiyatın ve zinanın artmasıdır. Dolayısıyla Müslümanlar olarak evliliğe önem vermeliyiz. Evlilik basit bir mesele değildir. Allah nikâhı Kur'an'da ağır bir sorumluluk olarak nitelendirir." diye konuştu.
 
"Allah için yola çıkarsak, Allah bizi yardımsız bırakmaz"
 
Evlilik için adım atıldığında dünyalık mal için değil, Allah'ın rızasını kazanmak için bu yola girildiğinin bilincinde olunması gerektiğini belirten Demirel, "Çevremizde samimi bir şekilde adım atıp evlenen üniversite öğrencileri var. Allah'ın yardımı ve aldıkları burs ile geçimlerini yapıp hayatlarına devam ediyorlar. Evlilik için niyet çok önemlidir. Allah için yola çıkarsak Allah bizden yardımını esirgemez. Büyüklerimiz 'evlilikte keramet vardır.' demişlerdir." ifadelerini kullandı.
 
"Kız ve erkek babalarına çok iş düşüyor"
 
Evliliğin önünde hem maddi hem manevi zorlukların olduğuna dikkat çeken Demirel, "Maddi zorlukların başında evlilik öncesi düğün masrafları ve düğünden sonra da hayatını devam etmek için geçim sıkıntısı başlıyor. Kız ve erkek babalarına çok iş düşüyor. Evlilik o kadar önemli bir müessesedir ki maddiyatı bunun önüne getirmememiz lazım. Bir çift ayakkabı, bir bilezik eksik olsun. Ne önemi var? Kızın anne-babası 200 bin TL'lik altın istediğinde, gençler helal olan bir evliliği yapmak için haram olan banka kredisi çekip faize bulaşmak zorunda kalıyor. Bu düğünden ne hayır gelecek? Düğün bittikten sonra da gelinin babası damada elini uzatıp öptürüyor ve 'Allah mesut bahtiyar etsin' diyor. Sen adamın evine canlı bomba koydun. Adamın sırtına 200-300 bin TL borç bıraktın." diyerek mevcut durumu özetledi.
 
Ailelere evliliği zorlaştırmamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Demirel, "Allah rızası için birbirimizi zorlamadan, Peygamber Efendimiz'in dediği gibi 'Nikâhın en hayırlı olanı en kolay olanıdır.' Bir de işin mehir boyutu var, kızın hakkı olarak verilecek. Kız ve erkek tarafı birbirini mahrum ve istismar etmeden, Allah rızası için maddiyatı ön plana sürerek evlilikleri zorlaştırmayalım. Sonra aile içinde şiddet başlıyor. Aile içinde huzursuzluk başlıyor. Ailede bereket kaçıyor. Ondan sonra kayınpeder, kaynana araya giriyor ve işler içinden çıkılmaz hale gelebiliyor." dedi.
 
"Düğünlerimiz İslam'a uygun olmalıdır"
 
Düğünlerin önündeki manevi engellerden bir tanesinin de düğünlerin İslam'a uygun olarak yapılamaması olduğu dile getiren Demirel, "Düğün gecesi bütün günahlar işlenip, İslam'ın reddettiği şekilde düğünler yapıldığı zaman bunda da bir bereketsizlik, huzursuzluk olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA