• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
En büyük halk sorunlarından bir tanesi madde bağımlılığı
26 Şubat 2021 Cuma 10:17

En büyük halk sorunlarından bir tanesi madde bağımlılığı

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de madde bağımlılığı sayısı her geçen gün artıyor. Ailelerin en büyük korkularından birisi de madde bağımlılığı. Madde kullanımının küçük çocuklara kadar inmesi tehlikenin geldiği boyutu gözler önüne seriyor.
Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığında tablo korkutuyor. Uyuşturucu tacirleri, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.
 
Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 13 milyon gencin madde kullandığını, 12-17 yaş grubunda madde kullanımına yönelme risklerinin ise çok yüksek olduğu uyarısının yapıldığını söyledi.
 
Dünya genelinde 2009-2018 yıllarında uyuşturucu kullanımının yüzde 28 arttığına dikkat çeken Psikolog Yasir Atalay, önemli uyarılarda bulundu.
 
1-023.jpg
“Uyuşturucuyla topyekûn mücadele edilmeli”
 
Madde bağımlılığının toplumu tehdit eden en büyük halk sorunlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:
 
“Özellikle genç nüfusu etkisi altına alan bu madde bağımlılığıyla aslında topyekun mücadele edilmesi gerekiyor. Madde bağımlılığından bahsetmek gerekiyor. Çünkü çoğu bağımlı, bağımlı olmadığını söylüyor. Madde bağımlılığı, kişinin bir ya da birden çok işlevini etkileyen, bırakmak istediği halde bırakamama durumuna aslında biz bağımlılık diyoruz. Madde bağımlılığı, genelde bir takım yoksunluk belirtileriyle kendini gösteren bir bağımlılık türüdür. İnsan beyni rahatsızlığa alıştığı zaman zihin köreliyor. Kişi bağımlı olup olmadığını da fark edemiyor. ‘Ben bağımlı değilim’ temasıyla hareket etmeye devam ediyor.”
 
Türkiye’de genç nüfusunun fazla olduğunu, bu nüfusun doğru yöne kanalize edilmemesi takdirde kötü yollara tevessül edebileceğine işaret eden Atalay, bunun için gençlere yönelik aktivitelerin artırılması gerektiğini belirtti.
 
“Gençlere yönelik spor ve benzeri faaliyetler olmalı”
 
Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü: “TÜİK verilerine göre 10-19 yaş arası nüfus oranı ülke ortalaması yüzde 15,1 iken Batman, yüzde 21,8’lik oranla Türkiye’deki en yüksek orana sahip illerden biridir. Genç nüfusunun fazla olması aslında beraberinde genç nüfusunun kanalize olacağı yerlerinde olmasını gerektiriyor. Spor ve benzeri faaliyetler olmalıdır. Bu olursa ister istemez gençlerde olumsuz baş etme becerilerini kullanmasını da engellemiş olur. Bu açıdan ne kadar bu genç nüfusun sağlıklı bireysel baş etme becerilerini artırmaya yönelik bir takım aktiviteleri artırırsak o kadar iyi olur.”
 
“Uyuşturucu kullanımı yüzde 28 artmıştır”
 
Dünya genelinde madde kullanım oranlarını paylaşan Atalay, “Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2020 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre, 2009-2018 yıllarında uyuşturucu kullanımı yüzde 28 artmıştır. 2018’de dünya genelinde madde kullanan nüfus oranı yüzde 5,3’tür. Dünyada yaklaşık 13 milyon gencin esrar kullandığı, özellikle 15-16 yaş grubu 11,6 milyon öğrencinin bu uyuşturucudan aldığı bildirilen raporda, 12-17 yaş grubunda madde kullanımına yönelme risklerinin çok yüksek olduğu uyarısı yapılmıştır. Bu rapor durumun ne kadar vahim olduğunu da ortaya çıkarıyor.” dedi.
 
“Veri, tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor”
 
Türkiye’de madde kullanım oranları hakkında da bilgiler aktaran Atalay, şunları kaydetti:
 
“İçişleri Bakanlığı 2019 yılı Türkiye’de uyuşturucu Raporu’na göre, nüfusun yüzde 3,1’i yaşam boyu madde kullanırken, hayatında en az bir kez esrar kullananların oranı yüzde 2,7, en yoğun madde kullanan yaş grubu ise yüzde 35,4 ile 15-24 yaştır. Bu veri de tehlikenin ne kadar büyük olduğunu da gösteriyor. Bu açıdan kimse ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ demesin. Gerçekten artık bu büyümeye başladı ve hepimizi ısırmaya başlıyor. Bu açıdan hepimize sorumluluk düşüyor.”(İLKHA)
Bu haber toplam 517 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA