• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitim Bir-Sen: Çocuklarımıza sigarayı özendiren gıdaların önüne geçilmeli
22 Ekim 2021 Cuma 10:16

Eğitim Bir-Sen: Çocuklarımıza sigarayı özendiren gıdaların önüne geçilmeli

Son zamanlarda okul yakınlarındaki bakkal veya büfelerde duman çıkaran içeceklerin oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi Ramazan Tekdemir, bu tür ürünlerin çocukları sigaraya teşvik ettiğini söyledi.
Okulların açılmasıyla beraber kantinlerde, okul çevresindeki bakkal veya büfelerde çocukları sigara gibi kötü alışkanlıklara özendirici ürünlerin satılması, aileleri endişelendiriyor.
 
Çocuklarının sağlığını, dengeli ve yeterli beslenmesini sağlayacak ürünleri belirlenmesi ve bu ürünlerin tüketimine ilişkin ortak bir kılavuz oluşturmak gerektiğini belirten Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi Ramazan Tekdemir, kantin, büfe, yemekhane ve kafeterya gibi işletmelerde okullarda satılması gereken ya da okullarda bulundurması gereken gıdaların hijyen yönünden denetiminin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
 
Milli Eğitim Bakanlığının okullarla ilgili ve okul kantinlerinde satılacak gıdalar ve eğitim kurumlarındaki gıda işletmelerinin hijyen yönünden denetlenmesiyle ilgili bir genelgesi olduğunu söyleyen Tekdemir, "Bu genelgede atıfta bulunan kurumlar; Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve İçişleri Bakanlığı'nın görev alanına giren sorumluluklar var. Bütün taşra teşkilatındaki bakanlık birimleri düzenli toplantılar yapabilir ve bu konuda bir koordinasyon kurulu oluşturabilir. Okulların, kafelerin, kafeteryaların, büfelerin ve okul çevresindeki işletmelerin ciddi ve düzenli bir denetiminin sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
Okullarda, çocukların dengeli ve yeterli beslenmesini tehlikeye düşürecek gıdalar satıldığını dile getirten Tekdemir, "Son dönemlerde çocuklar arasında önemli bir popülarite kazanmış olan ağızda patlayan şeker gibi veya ejderha ağzı denilen birtakım yiyeceklerle çocukların bunları tükettiğinde ağızlarından duman çıkarmaları, çocuklarda bir eğlenceye dönüşüyor ve çocuklar yetişkinlere özenme ve onlara öykünme amacıyla da bu gıdaları tüketilebiliyor. Bunlar çocuklarımızın sağlığını son derece tehlikeye düşüren gıdalardır. Sıvı, azot ve karbondioksit gibi imalat sürecinde gazlarla oluşturmuş yiyeceklerdir. Bunların tüketimi ciddi anlamda özellik de sigara alışkanlığını teşvik eden bir etkisi olabiliyor ve bunun önüne geçmek gerekiyor." diye belirtti
 
"Okullarda merdiven altı rastgele imal edilmiş yiyeceklerin satışına engel olmak lazım"
 
Okullarda satılacak yiyeceklerle ve içeceklerle ilgili bir standart belirlenmesi gerektiğini belirten Tekdemir, Bu standardında mutlaka okul gıdası şeklinde logolu ürünlerle güçlendirilmesi gerekiyor. Bu olduğu takdirde okullarda veya okul çevresinde yapılacak denetimlerle çocuklarımızın sağlığı korumuş olabiliriz. Ama muhakkak bir standart belirlemek gerekiyor. Okullarda merdiven altı rastgele imal edilmiş ve üretimi yapılmış yiyeceklerin satışına engel olmak gerekiyor. Bunun için bütün paydaşların bu anlamda sorumluluk alması gerekiyor. Okullardaki kantinleri denetim komisyonlarının veya gıda komisyonlarının mutlaka aktif hale getirilmesi ve ilçelerde çocukların beslenmesiyle alakalı okullarda satışı yasak olan veya satışı önerilen gıdalar, yiyecek ve içeceklerin belirlenmesi lazım." dedi
 
"Çocuklarımıza uygun gıdaların tüketimi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılsın"
 
Okulların kantinlerinde ağızda patlayan şeker ve o şekerin duman çıkarması çocukların ilgisini çektiğini aktaran Tekdemir, "Çocuklarımızın sigara alışkanlığının önünde teşvik edici bir örnek olarak duran bu tür gıdaların zararlarını bilmek ve buna ilişkin duyarlılığı da sahaya sürmek gerekmektedir. İl Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklar birlikte hareket etmesinin çok önemli olacağını düşünüyoruz. Bütün kurumları inisiyatif almaya ve buradaki duyarlılığa katkı sunmaya davet ediyoruz. Çocuklarımızın sağlığı tehlikeye düşmesin, çocuklarımız yeterli ve dengeli beslenme imkanları desteklenmiş bir şekilde eğitim öğretimden devam etsinler. Okullarda, kantinlerde, büfeler, kafeteryalar, gıda işletmelerinde hem denetimler arttırılsın. Aileleri bilinçlendirmek konusunda bir eğitim süreci başlatılsın. Teşvik edici, destekleyici, çocuklarımızın yaşına ve durumuna uygun gıdaların tüketimi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılsın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA