• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğan Cüceloğlu, rehber öğretmenleriyle bir araya geldi
13 Mart 2019 Çarşamba 10:17

Doğan Cüceloğlu, rehber öğretmenleriyle bir araya geldi

"Hedef Vizyon 2023 PDR Eğitim Zirvesi " inde Sosyolog-Yazar Polat Doğru ile "Öğretmenin Bir Bakar mısın?" adlı bir söyleşi gerçekleştiren Psikoloji Profesörü...

"Hedef Vizyon 2023 PDR Eğitim Zirvesi " inde Sosyolog-Yazar Polat Doğru ile "Öğretmenin Bir Bakar mısın?" adlı bir söyleşi gerçekleştiren Psikoloji Profesörü ve Yazar Doğan Cüceloğlu, bilgi ve deneyimlerini rehber öğretmenleriyle paylaştı. Zirvede Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) eğitiminin önemine dikkat çeken Cüceloğlu, gençlere tavsiyelerde bulunarak, "Kendinizle olan ilişkilerinize önem verin. En önemli ilişki güvendir. Kendinize güvenin ve kendinizin farkında olun" dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Küçükçekmece Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) ve Beykent Üniversitesi iş birliğiyle Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde (CKSM) düzenlenen "Hedef Vizyon 2023 PDR Eğitim Zirvesi", Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Aşçı, Küçükçekmece Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü İbrahim Derin, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman, üniversitenin Genel Sekreteri Murat Süslü, Eğitim Koordinatörü Faruk Küçüködük ve toplamda 8 ilçeden 600'den fazla rehber öğretmenin katılımıyla gerçekleşti.

"Yaşam insan ilişkilerinden oluşan bir ekip işi"

Zirvede Doğan Cüceloğlu ve Sosyolog -Yazar Polat Doğru, "Öğretmenin Bir Bakar mısın?" adlı bir söyleşi gerçekleştirirken, Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu ise, "Psikolojik Sorunlarda Davranışçı Terapi Yaklaşımları'nı ele aldı. Zirve sonrasında İhlas Haber Ajansı'na (İHA) konuşan Cüceloğlu, "Şimdiye kadar yaptığım çalışmalar gösteriyor ki; yaşam, insan ilişkilerinden oluşan bir ekip işi. İnsan ilişkilerini iyi yöneten insan; hayatını, evliliğini ve işini iyi yönetiyor. Bu insanların çoğunlukta olduğu toplum, huzurlu ve üretici oluyor. Anne, baba ve rehber öğretmenler bu konuda bilgili olmalı" dedi.

Çocukların yetişmesinde aile ve okul ortamının önemine değinen Cüceloğlu, şöyle devam etti: "Bir ülkenin, bir toplumun geleceğini iki ortam belirliyor. İlki; çocuğun içinde yetiştiği aile ortamı, diğeri ise okul ortamıdır. Bu iki ortamın sağlıklı olması çok önemli. Devletin de bu alanın sağlıklı olması için çok dikkatli olması gerekir. Sağlıklı olması derken, bu iki ortamda yaşayan değerlenin sağlıklı olmasını kastediyorum. Bu değerler; "ben" değerleri değil, doğayı da içine alan "biz" değerleridir. Bu fark edildiğinde yaşamın bir ekip işi olduğu zaten görünüyor."

"Gençler kendilerine güvensin"

Konuşmasında gençlere tavsiyelerde de bulunan Cüceloğlu, "Bir insan kendi hayatında sürekli var. Etrafında hiç kimse olmasa dahi kişi kendi hayatında var. Gençler bunu unutmasın. Yaptıkları her bir seçimin, her bir davranışın farkında olsunlar. Eğer kendilerini yok sayarlarsa; mevki, makam, para ne olursa olsun tadını çıkaramazlar. Önce kendilerinin var olduğunu bilmeliler ve kendilerine saygılı olmalılar. Kendilerini olduğu gibi kabul edip, "ben böyleyim" demeliler. Ayrıca gençler kendisiyle olan ilişkilerine de değer vermeli. En önemli ilişki kendine güvendir. Gençler kendilerine güvensin ve kendilerini sevsin. Bunun için de kendilerine emek ve zaman versinler. Her insan içindeki potansiyeli gerçekleştirmeli. Bunları yaparken de ekibin bir parçası olduğunu ve sorumluluklarını unutmamalı" diye konuştu.

Prof. Dr. Murat Ferman "Nitelikli insan en büyük sermayemizdir"

Bir milletin geleceğinin gençlerinin donanımıyla, geleceğe hazırlıklı olmalarıyla ve hayata karşı nasıl bir duruş alacaklarıyla yakından ilgili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Ferman, "Nitelikli insan bizim en büyük sermayemizdir. Dolayısıyla eğitim ve öğretimde PDR'ye dikkat çekmek durumundayız. PDR, öğrencilerin sadece bilgi edinmelerini ve eğitimden fayda sağlamalarını değil, aynı zamanda öğretim sürecine paralel olarak hayata karşı duruşlarını belirliyor ve eğer problemleri varsa bunlarla nasıl başa çıkabileceklerini gösteriyor. Hayatta kendilerine bir yol çizmede anahtar rol oynuyor. Bu bakımdan rehber öğretmenlerimiz çok önemli bir yere sahip. Ancak bu alana yeteri kadar vurgu yapılmıyor. Genellikle testler, sınavlar ve onların sonuçlarına bakıyoruz. Yani performans ölçütlerine yoğunlaşıyoruz. Eğitimde bu ölçütlerin dışında insanları hayata hazırlayacak, kendileriyle barışık, doğru ve düzenli vatandaşlar olmalarını sağlayacak temel unsurlara da bakmalıyız" şeklinde konuştu.

"Eğitime yapılan yatırım, en değerli yatırımdır"

"Yükseköğretimin başarısı öğrencilerin; donanımlı, iyi yetişmiş ve belirli perspektiflere sahip olmalarıyla alakalı" diyen Prof. Dr. Ferman, "Bakıldığında üniversite bireylere bazı unsurları kazandırmak için çok geç kalabiliyor. PDR bu noktada anahtar rol oynuyor. Diploma gereklidir. Ancak hayatta başarılı olmak ve daha yüksek katma değer üretebilmek için yeterli değildir. Eğitime yapılan yatırım, en değerli yatırımdır. Dolayısıyla biz de bu konuda elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerinde bulundu.

 
 
Kaynak:
Bu haber toplam 300 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA