• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyetisyen Negizsoy: Obezite birçok kronik hastalığın temelini oluşturmaktadır
01 Temmuz 2022 Cuma 09:38

Diyetisyen Negizsoy: Obezite birçok kronik hastalığın temelini oluşturmaktadır

Obezitenin şeker, tansiyon, kalp hastalıkları, nörolojik ve psikolojik hastalıklara neden olabildiğini belirten Diyetisyen Psikolog Burcu Negizsoy, sağlığın korunması için sağlıklı alışkanlıklar kazanmanın gerekli olduğunu söyledi.
Obezitenin, günümüzde bir salgın boyutunu aldığını belirten Diyetisyen Psikolog Burcu Negizsoy, şu zamana kadar viral enfeksiyon salgınları çok fazla konuşsak ta obezitenin günümüzün aslında bir çok kronik hastalığının oluşumunun temelini oluşturduğunu belirtti.
 
“Her 3 çocuktan birinin obez veya kilolu olduğunu biliyoruz”
 
Obezitenin artmasındaki en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlıkları ile ilgili bozukluklar olduğunu söyleyen Negizsoy, “Fiziksel aktivitedeki azlık, günlük çalışma rutininde kendimize ayırmadığımız zamanlar bize kilolar olarak dönebiliyor. Bu noktada çocukluk çağı obezitesi de oldukça önemlidir. Her 3 çocuktan birinin obez veya kilolu olduğunu biliyoruz. Durum böyle iken çocukluk çağında bu duruma müdahale etmek, beslenme eğitimini vermek fiziksel aktivite konusunda kesinlikle bir çalışma gerekmektedir.” dedi.
 
“Beslenme uzmanından destek alınması gerekiyor”
 
Ebeveynlere de seslenen Negizsoy, “Daha bilinçli ebeveynlerimiz var. Mutlaka bir beslenme uzmanından destek alınması gerekiyor. Okullardaki beden eğitimi dersleri kesinlikle aktif olarak geçirilmeli, bununla birlikte spor mutlaka hayatımıza eklenmeli, bunu hobi yerine yaşam tarzı haline getirebilmek, davranış değişikliği oluşturmak oldukça önemlidir.” diye belirtti.
 
"İnternet ortamlarında verilen diyetlere itibar etmeyin"
 
İnternet ortamlarında verilen diyetlere itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Negizsoy, “Özellikle detox adı altında verilen birçok diyet listesi maalesef günümüzde birçok ortamda dolaşıyor. Sosyal medyada internette özellikle çok yaygındır. Ancak bu listeler kişinin sağlığını riske de atabilir. Mutlaka bu listelerden uzak durmak gerekir. Önerimiz, kişinin bir beslenme uzmanıyla çalışması önce beslenmenin değerlendirilmesi vücut kompozisyonun değerlendirilmesi ve genel sağlık değerlendirilmesidir.” şeklinde konuştu.
 
Negizsoy, “Hekimin diyetisyenin birlikte çalışması oldukça önemlidir. Mutlaka kişinin bireysel özelliklerine göre bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Yılda bir kere bir beslenme uzmanıyla görüşmesini, beslenme durumunu değerlendirilmesini, kilolu veya kilosu olmayan ve problem yaşamayan herkesin destek alması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA