• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DİKO Başkanı Öner: Altının düşmesi ekonomi alanında atılacak doğru adımlara bağlı
25 Ekim 2021 Pazartesi 09:18

DİKO Başkanı Öner: Altının düşmesi ekonomi alanında atılacak doğru adımlara bağlı

Altın fiyatlarındaki yükselişi değerlendiren Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, sebep-sonuç ilişkilerine değinerek ekonomi alanında uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığına dikkati çekti.
Doların 9,60 lira bandıyla rekor seviyeye ulaşması ekonomi piyasasında hareketliliğe neden olurken en çok etkilenen son 10 gün içerisinde yüzde 9 artışla altın oldu. Dolardaki yükselişle beraber gram altın 550 liranın üzerinde işlem görmeye başladı.
 
Son günlerde altında ciddi bir hareketlilik yaşandığını kaydeden Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, bunun sebebini doların TL karşısındaki yükselişine bağladı.
 
Öner, "Döviz, TL karşısında değer alınca; bu durum altın, akaryakıt ve diğer emtialara da yansıdı. Bunların yükselmesini dövize bağlıyoruz. Bu yükseliş tabi ki bazılarının alım gücünü düşürse de kimileri için de bir satış fırsatı oluyor. Örneğin; ev ve araba alacaklar için bu bir fırsattır. Bu fırsattan yararlanıp altınlarını satabilirler." ifadelerini kullandı.
 
"Türkiye'nin gri listeye alınması, dövizin TL karşısında yükselişe geçmesine yol açtı"
 
Yunus Öner
 
Doların yükselmesinin sebeplerini sıralayan Öner, "Doların yükselmesi Merkez Bankasının faizi yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürerek 200 baz puan indirmesinden kaynaklandı. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Türkiye'yi kara para aklama konusunda eksiklikleri olduğu gerekçesiyle gri listeye alması oldu. Bunun dışarıya güvensizlik vermesiyle döviz Türk para birimi karşısında yükselişe geçti. Böyle durumlarda dışa bağımlı olan bir ülkede döviz kurunun artmasıyla altın, akaryakıt ve diğer emtialar da yükselişe geçer." dedi.
 
Kripto para yerine altına yapılacak yatırımın daha doğru bir tercih olacağının altını çizen Öner, "İnsanlar paralarını bitcoin ve altcoinlere yatırdıklarında bu bütün ülkenin milli parasının kaybıdır. Bu ülkede bir paranın çekilmesi veya herhangi bir yatırım aracına bağlanıp o yatırım aracı sıfıra inmesi, ülkedeki her vatandaşın cebinde çıkmış sayılır. Çünkü yatırımlar, kripto paralara yatırılmaması durumunda altın, döviz, gayrimenkul ve otomotiv sektöründe dönecek. Bu konuda altına olan yatırımın daha doğru olduğunu belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.
 
"Doların yükselmesi kışı çok zor geçireceğimizin göstergesidir"
 
Altın fiyatlarının düşmesinin hükümetin para konusunda doğru adımlar atmasıyla sağlanabileceğini dile getiren Öner, "Dolar TL karşısında değer kaybederse bu, altına da yansıyacaktır. Faiz yanlış hamlelerle düşürülürse, dövizin yükselip birçok şeye zam yapılmasının önü açılmış olur. Doların da faizin de çok düşük olmasını isterdim ama üretimin olmaması, enflasyonun yüksek olması, işsizliğin artması ve doların yükselmesi karşısında hükümetin para konusunda doğru adımlar atması lazım. Nitekim döviz düştüğü gibi altın da düşer. Doların yükselmesi kışı çok zor geçireceğimizin göstergesidir. Umuyoruz dolar daha düşük seviyelere iner." diye belirtti.
 
Kasım ayında 4'üncüsü gerçekleştirilecek olan Mezopotamya Kuyumculuk Fuarı hakkında konuşan Öner, "Diyarbakır ve komşu illerindeki bütün kuyum esnafını 5-8 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır'da düzenlenecek olan Mezopotamya Kuyumculuk Fuarı'na bekliyoruz. Bütün sektör mensuplarını davet ediyorum. Fuarımız sadece kuyumculuk işlerini yapanlar içindir." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 280 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA