• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Deprem Anında Ortaya Çıkan Radon Gazına Dikkat!
27 Şubat 2023 Pazartesi 13:34

Deprem Anında Ortaya Çıkan Radon Gazına Dikkat!

İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karataş depremden sonra ortaya çıkan radon gazı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Şükrü Karataş ülkemizin yüzde 95’nin deprem tehdidi altında olduğunu vurgulayarak olası depremlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğinin altını çizdi. Depremden sonra ortaya çıkan Radon Gazına dikkat çeken Şükrü Karataş depremin ardından depremzede ve görevlilerin maske takması gerektiğini vurguladı.

“Radon Gazı Akciğer Kanserine Neden Olabilmektedir”

Depremin yıkıcı ve öldürücü etkisinin yanı sıra ortaya çıkan radon gazının akciğer ve kolon kanserine neden olduğunu vurgulayan İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karataş deprem oluşumunun 4. gününe kadar vatandaşların maske takması gerektiğinin altını çizdi. Karataş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Depremin yapı kaynaklı yıkıcı ve öldürücü etkisinin yanında, depremde yerküre hareketleri ile yeryüzüne çıkan, deprem anında yeraltındaki katı Radium elementinin radyoaktif bölünmesi sonucu iki proton ve iki nötron kayıp ederek, radyoaktif radon gazını oluşturur, ortaya çıkan bu gaz deprem faylarından dışarıya çıkar. Radon radyoaktif bir elementtir bu gaz daha sonra polonyum ve bizmut ve kurşun elementlerine dönüşür. Bu ışınlar akciğer, mide ve kolon kanserine neden olurlar. Deprem anında çıkan radon gazının raf ömrü 3.8 gündür.

“Radon Gazı İnsan Sağlığını Tehdit Edebilir”

Meydana gelen depremlerin ardından toprakta ve yıkılan binalardan yeryüzüne çıkan radon gazı sismik hareketliliğin yoğun olduğu bölgelerde insan sağlığını tehdit edebilir. Deprem anında çıkan radon gazının raf ömrü 3.8 gündür. Bu radyoaktif elementten korunmak için deprem anında veya deprem oluşumundan sonra ilk dört gün içinde mutlaka maske kullanılmalıdır.

“Su ve Topraklarda Radom Elementinin Ölçülmesi Gerekmektedir

Bu bağlamda ülkemizde yaşadığımız son depremlerden sonra toprak da, yeraltı sularında, gıdada ve havada bulunabilecek radon elementinin ölçülmesi (Bq/m3, Bq/L veya Bq/kg) , bunlardan insanların Radon elementinin olumsuz etkileri konusunda bilgilendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir.

Radon Gazı Nedir?

Radon gazının sigaradan sonra akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir. Bir ülkede sigara içme oranına bağlı olarak radonun tüm akciğer kanserlerinin %3-14 üne neden olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle birçok ülkede insanlar radon gazının olumsuz etkilerine karşı uyarılmakta bu alanda yasal düzenlemeler getirilerek radon seviyelerini düşürmek için önlemler alınmakta ve bu konuda bilimsel çalışmalar yürütülmektedir.

radon-gazy-oluyumu.jpg

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA