• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cuma Namazına kısa bir süre kala caminin elektriğinin kesilmesi tepkilere neden oldu
25 Ocak 2021 Pazartesi 08:50

Cuma Namazı'na kısa bir süre kala caminin elektriğinin kesilmesi tepkilere neden oldu

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesi Barış Mahallesi'nde bulunan Yeşil Kubbe Camii'nin elektriği, borcu olduğu gerekçesiyle Cuma Namazı vaktinde DEDAŞ tarafından kesildi.
Elektrikleri kesilmesi, camiye namaz kılmak için gelen cami cemaatinin ve mahallelinin tepkisine neden oldu.
 
Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede ezanın okunmaması ve ibadethanelerin bu durumlara maruz kalmasının utanç verici olduğunu belirten cami cemaati, DEDAŞ'a tepki göstererek bu tür olayların yaşanmaması gerektiğini söylediler.
 
Elektrik kesintisi durumunun, cami imamına bildirilmesi gerektiğini belirten Cami imam Hatibi Abdulkuddus Yalçın, “Cuma saatine az bir vakit kalmışken caminin elektrikleri kesildi. Ben genel bir kesinti olduğunu zannettim. Sonradan anladık ki elektrik kurumu, caminin borçlarından dolayı elektrikleri kesmiş. Tuhaftır ki elektrikler, tamda Cuma Namazı saatinde kesildi. Halbuki cumaya ve camiye hürmeten elektrik kesintisini cami imamına bildirmeleri gerekirdi.” dedi.
 
Yalçın, “Her ne kadar cami ümmetin malı da olsa biz borçların ödenmemesi taraftarı değiliz. Elektik kurumu bir yerde eksiklik gördüğü zaman halkın faturalarına yansıttıkları zamlarla bu eksikleri gideriyor. Camilerden elektrik ücreti alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Müslümanların, camilere ve dini kurumlara sahip çıkması lazım.” ifadelerini kullandı.
 
“Cuma saatinde elektriklerin kesilmesi sala ve ezanın duyulmasına engel oldu”
 
Namaz esnasında cami elektriğinin kesilmesinin büyük bir vebal olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Cuma saatinde elektriklerin kesilmesi sala ve ezanın duyulmasına engel oldu. Bu, büyük bir vebaldir. Elektrik kurumunun tamamının olmasa da kesim emrini veren ve bizzat elektriği kesenlerin art niyetli olduklarını düşünüyorum. Bu uygulamayla İslam dininin bir kurumuna karşı uygun olmayan hareket sergilenmiştir.” şeklinde konuştu.
 
“Cuma Namazı'na 10 dakika kala elektriklerin kesilmesi kasıtlı olarak yapılmış bir harekettir”
 
Caminin eklektiğinin kesileceğinin daha önce bildirilmesi gerektiğini belirten cami cemaatinden Mehmet Hadi Baytur, “Caminin borcu olduğu için dün Cuma Namazı'na 10 dakika kala elektriği kestiler. Bu, kasıtlı olarak yapılmıştır. Müslümanların olduğu bir ülkede bunun olmaması gerekiyor. Yetkililerin elektriğin kesileceğine dair bilgilendirme yapması gerekiyordu ama onu da yapmadılar.” dedi.
 
“4-5 bin TL için caminin eklektiği kesilmemelidir”
 
Caminin elektriğinin kesilmesini hayretle karşıladığını belirten Baytur, “Dün Cuma Namazı için buraya geldim. Yeşil Kubbe Camii büyük bir camidir. Cuma Namazı'na 10 dakika kala elektrik kesildiği için hem caminin içi soğuktu hem de hutbe okunurken hutbeyi duyamıyorduk. Ben hayret ediyorum nasıl böyle bir şey yaptılar. 4-5 bin TL için caminin eklektiği kesilmemelidir.” ifadelerini kullandı.
 
Caminin eklektiğinin kesilmesini “ibadet edilmesin” olarak yorumlayan Mehmet Bozkaya, “Caminin elektriği arızadan dolayı kesilirse normal karşılanır. Ama Cuma Namazı'na 5-10 dakika kala caminin borçlarından dolayı elektriğin kesilmesi normal karşılanamaz. Sonuçta burası ibadet edilen bir mekandır. İbadet edilen bir yerin elektriğini kesmenin anlamı ‘camiye gelmeyin veya ibadet etmeyin ’şeklinde anaşılmalıdır.  Bugün baktığımızda borcu olan fabrikaların elektriği neden kesilmiyor? İş camiye veya ibadet yerine geldiğinde elektrik kesiliyor. Yetkililerin acilen bir cevap vermesi gerekiyor.” dedi.
 
Namaz vakitlerinde camilerin elektriklerinin kesilmesini insanlığa sığmadığını ifade eden cami cemaatinden Hüsamettin Akboz ise şöyle konuştu:
 
“Dün Cuma Namazı vakti geldiğinde gelip elektriği kesmek insanlığa sığmaz. Başka bir kurumun elektrik borcu olursa onlara gidip borçlarını ödemeleri için erteleme yapıyorlar. Söz konusu cami olunca hemen gelip eklektiği kesiyorlar.” (İLKHA)
Bu haber toplam 549 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA