• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​Covid-19 hamile kadınları nasıl etkiliyor?
29 Nisan 2021 Perşembe 11:10

​Covid-19 hamile kadınları nasıl etkiliyor?

Coronavirus gebelik üzerindeki etkilerinin net şekilde bilinmediğini belirten Siirt Üniversitesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı klinik sorumlusu Prof. Dr. Mahmut Erdemoğlu, hamilelerin kaygı düzeyini artırmamasını gerektiğini kaydetti.
Hamile kadınların bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Erdemoğlu, anne adaylarının temkinli bir şekilde egzersizlerine ve rutin doğum hazırlıklarına devam etmeleri önerisinde bulundu.
 
Covid-19’un gebeler üzerinde ne tür etkiler bıraktığıyla ilgili henüz yeterli veri bulunmadığından anne adaylarının temkinli davranması gerektiğini dile getiren Erdemoğlu, toplum için geçerli genel önerilerin gebeler için de geçerli olduğunu söyledi.
 
"Coronavirus’ün gebelik üzerindeki etkileri net şekilde bilinemiyor"
 
"Yapılan çalışmalarda Covid-19’un gebeler üzerinde herhangi bir sıkıntı oluşturduğuna ilişkin net bir bilgi yok." diyen Erdemoğlu, "Gebeliklerin yüzde 15’i kendiliğinden düşüyor. Yüzde 10’da erken doğum oluyor, düşükler veya erken doğumlar Covid-19’a bağlı, yoksa olması gereken mi? Kestirmek zor.  Ama annenin sağlığı her zaman daha kıymetli, eğer virüs annede hafif setretmişse bebekte hiçbir şey olmuyor ama ağır ve yoğun bakıma girerse mutlaka etkilenecektir. Yoğun bakıma giren ve düşük yapan hastalarımız olduğu gibi erken doğum yapan hastalarımız da oldu." dedi.
 
"Aşı ile ilgili elimizde net veriler yok ilk 3 ayda aşı yapılmasını istemiyoruz"
 
Erdemoğlu, "Aşı ile ilgili elimizde net veriler yok, ilk 3 ayda aşı yapılmasın istiyoruz sonrasında yapılacaksa İnaktif dediğimiz aşının yapılmasında fayda var, emziren bayanlarda da aşı yapıla bilir. Gebe olan ile gebe olmayan farklıdır, gebelikte bazı fizyolojik değişiklikler vardır. Kalp yüzde 50 daha fazla performansla çalışıyor. Solunum sıkıntısı, eklem, bel, sır ağrıları, iyi yürüyememe, iyi kalkamama, iyi beslenememe, bulantı, kusma gibi sıkıntıları vardır. Üzerine bir de Covid-19 eklendiğinde bebeğe ne yapacağının endişesi de var." ifadelerini kullandı.
 
"Covid-19 hastası annelerin bebeklerini emzirmesinde bir sakınca yok"
 
Covid-19 hastası annelerin bebeklerini emzirmesinde her hangi bir sakınca olmadığına dikkat çeken Erdemoğlu, “Anne sütünün İmmün (Bağışıklık) besleyici özelliği var ama yine de dikkat etmesinde fayda var. Maske, mesafe ve siperlik kullanmak kaydı ile bebeğini emzirebilir. Gebelik döneminde yapılan bazı testlerde, amino sentez dediğimiz bir sıvıdan alınan örneklerde herhangi bir virüse rastlanmadığı söyleniyor. Doğum sırasında da virüsün bebeğe bulaştığına dair net bir bilgi yok. Emzirmeyle birlikte bebeğe geçtiğine dair de bir kanıt yok.” şeklinde konuştu.
 
Gebeler tam kapan sürecini nasıl geçirmeli
 
Bu kapanma döneminde dışarı çıkamıyor olsak bile odaların mutlaka havalandırılması gerektiğini kaydeden Erdemoğlu, “Mümkünse odanın, salonun içinde mobilizasyon çok önemli, çünkü hareketsiz yattığınız zaman bazen Troponin Emboli dediğimiz vakalar, kan pıhtılaşması çıkar, bu nedenle çok dikkat etmemiz gerekiyor. Gebelerin iyi beslenmeleri, bol sebze, meyve tüketmeleri gerekiyor, yine Multi vitamin dediğimiz vitaminler kullanılabilir. Gebelerin Kapanma sürecinde, telefonla veya online olarak doktoruyla görüşmesi ve bilgi alması faydalı olur.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 316 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA