• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Coğrafi işaretli Midyat Acuru yetiştiricilerine üretim desteği
02 Aralık 2022 Cuma 08:15

Coğrafi işaretli Midyat Acuru yetiştiricilerine üretim desteği

Mardin’in Midyat ilçesinde GİZ-PEP Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında 128 aileye coğrafi işaretli ürün olan Midyat Acuruna üretim desteği verildi.
Mardin’in Midyat ilçesinde GİZ-PEP Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında 128 aileye coğrafi işaretli ürün olan Midyat Acuruna üretim desteği verildi.
 
Midyat Kaymakamlığı öncülüğünde, Welthungerhilfe (WHH) ve Alman Uluslararası iş Birliği Kurumu (GiZ) PEP Programı ortaklığı ile yürütülen "Türkiyeli ve Suriyeli Topluluklar için Tarımsal Geçim Kaynaklarının ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi" projesi tamamlandı.
 
Proje çerçevesinde coğrafi işaretli Midyat Acurunun yetiştirilmesi amacıyla 128 aileye toplam 950 dönüm arazide; tohum, arazi işleme hizmetleri, tarım aletleri, ulaşım hizmeti, kapasite geliştirme eğitimleri, dil eğitimleri ücretsiz olarak sağlanmış ve tarımsal üretim yapmaları desteğinde bulunuldu. Proje sonunda 376 ton Midyat acuru hasat edildi ve yaklaşık 3 milyon lira Midyat ekonomisine kazandırıldı.
 
“İlçemizde üretime dayalı projeleri desteklemeye devam edeceğiz”
 
Programla ilgili Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz, “İlçemizde üretime dayalı projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Çalışmalarımızın içinde üretimin en önemli başlıkları olarak Tarım ve hayvancılık projeleri var. Acur, ilçemizin tescilli bir değeri. Bu doğrultuda üretimini artırarak piyasaya işlenerek sunulmasını ve turizm sahasında daha tanınır bir hale getirmeye çalışıyoruz. Projemize destek veren paydaş kurumlara tekrar teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
 
Midyat Acuru hakkında neler biliyoruz?
 
Turşu ve sofralık olarak tüketilen Midyat’ın meşhur acuru bir süre önce coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
 
Bacasız sanayi ürünlerinden olup Midyat ekonomisinde önemli yeri olan, yazın sofralık kışın ise turşu olarak en çok tüketilen ve “Yeşil Altın” olarak da tabir edilen meşhur Midyat Acuru(Tirozi), ilk mahsullerini haziran ayı başlarında verir. Halkın yoğun rağbet ettiği acur, tezgâhların ve sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
 
Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veriyor.
 
Özellikle elverişli hava ve toprağı nedeniyle adını acur meyvesinden alan Midyat’ın Acırlı (Derizbine) mahallesinde yoğunlukla yetişen acur halkın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
 
Kabakgiller familyasından olan yuvarlak ve uzun şeklinde iki çeşidi bulunan acurun birçok faydası bulunuyor. Meyve ve sebze olarak tüketilebilen aynı zamanda besleyici bir bitki olan acur, özellikle sindirim sistemine yardımcı olduğu ifade ediliyor.
 
Midyat’ta acur yetiştiriciliği halkın önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.(İLKHA) 
Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA