• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocuklara kitap okumanın faydaları nelerdir?
12 Ocak 2023 Perşembe 07:59

Çocuklara kitap okumanın faydaları nelerdir?

Özel Eğitim Alan Öğretmeni Saliha Girgin, çocuklara küçük yaştan itibaren kitap okumanın, dil gelişimini desteklemek, kelime dağarcığını geliştirmek, empati kabiliyetini kuvvetlendirmek gibi önemli faydaları olduğunu söyledi.
Özel Eğitim Alan Öğretmeni Saliha Girgin, çocuklara küçük yaştan itibaren kitap okumanın, dil gelişimini desteklemek, kelime dağarcığını geliştirmek, empati kabiliyetini kuvvetlendirmek gibi önemli faydaları olduğunu söyledi.
 
Uzmanlara göre çocuklar ilk yıllarında her şeyi özümser. Bu yüzden bundan yararlanmak ve onlara okuma gibi bazı harika alışkanlıklar öğretmek iyi bir fikirdir.
 
Yaşı ne olursa olsun, çocuklara kitap okumak beyin gelişimini, aradaki bağı ve tüm yaşamları boyunca ona hizmet edecek birçok önemli beceriyi artırır.
 
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Özel Eğitim Alan Öğretmeni Saliha Girgin, yatmadan önce hikâyeler okumak çocukların dil gelişimine, beyin gelişimine, sosyalleşme ve iletişim becerilerine çok büyük katkıları bulunduğunu söyledi.
 
“Çocuklara okunan hikâye ve masalların seçimine dikkat edilmelidir”
 
Çocukların beyin gelişimine katkısı, beynin sol tarafı ilgili nöral sinirlerin hareketlenmesine ve çocuğun pozitif bir yönde beyim gelişimini desteklediğini belirten Girgin, “Aynı zamanda merkez bölge geliştiği için de dil gelişimine de pozitif yönde bir faydası bulunmaktadır. Çocuklara okunan hikâye ve masalların seçimlerine dikkat edilmelidir. Onların gelişimine ve yaşına uygun masal seçildiğinde sesli kelimeleri, görselleri yorumlamasına, anlamasına ve sebep sonuç ilişkilerine fayda sağlanmaktadır. Aynı zamanda stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. ” dedi.
 
“Dil gelişimi becerileri geliştirmektedir”
 
Çocukların masal okuma esnasında anne ve babaya sarılmasıyla çocuktaki kordisoz seviyesinin dengelenmekte olduğunu söyleyen Girgin, “Dil gelişimi becerileri geliştirmektedir. Hem bizim hem de çocukların bağ kurmasını sağlamaktadır. Sosyal iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Çocukların hikâye sırasında ne olduğunu sebep-sonuç ilişkilerini onları düşündüren şeyin ne olduğunu ilgili hikâye de geçen kahramanların hangi görevlerde ve amaçlarda görev yaptıkları ilie ilgili bağ kurmalarını sağlamaktadır. Kendi kitabını sırayla okumak komik sesler çıkarmak ve oradaki ses tonlamalarına dikkat etmek çocukların da hikâyelerde dikkatini canlı ve aktif kılmaktadır. Mantık becerilerini geliştirir. Çocukların, en sevdiği hikâyeyi sürekli bizden istediklerini biliyoruz. Sebebi çocukların hikâyelerdeki kahramanların hikâyede geçen olay örüntüsünü kendi mantığında sürekli canlandırmasıyla ilgilidir.” diye belirtti.
 
“Çocuklara erken yaşta kitap sevgisini kazandırabiliriz”
 
Girgin, “Çocuk, kendini hikâyedeki  kahramanın yerine koyup sosyal becerilerini geliştirirken karşılaştığı problemlerle ilgili kitaplar ve hikayeler çocukların da problem çözmesini ve mantık kalıpları çerçevesinde bu problemlerle baş etmesini sağlamaktadır.  Çocuklara erken yaşta kitap sevgisini kazandırabiliriz. Her yaştan çocuk kitap ve masal okuduğunda ileriki yaşlarda kitap okuma sevgisi aşılanmaktadır. Ebeveynlerin kitap okuması mı? Sesliyken dinletmek mi? tabii ki çocuklarımıza hikaye ve masal okumak daha fazla faydası olmaktadır. Dinlenme ve dikkat becerilerine farkındalık yaratmak içinde işitsel organlardan yararlanabiliriz.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA