• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçiler sulama sorununa karşılık denetimleri sıklaştıracak
12 Haziran 2021 Cumartesi 10:27

Çiftçiler sulama sorununa karşılık denetimleri sıklaştıracak

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bir araya gelen çiftçiler, sulama konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek bir denetim mekanizması kuracaklarını ifade ettiler.
Batman Sağ Sahil Barajı, Bismil tarafındaki sulama sorunları ile ilgili çiftçiler Pamuk üreticileri Birliği Konferans salonunda bir araya geldi. Sorunlarını sıralayan birlik ve üyeleri, yetkililerden çözüm istedi.
 
Batman Sağ Sahil Sulaması Projesi kapsamında bulunan Bismil'in sulama sorunlarının ele alınması için Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, DSI Sulama Birliği Başkanı Oktay Kılıç, Bismil İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç, Mega Çırçır Fabrikası Sahibi Musa Çelebi, bazı muhtarlar ile çiftçilerin katılımıyla toplantı düzenlendi.
 
Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Konferans salonunda düzenlenen toplantıda Bismil'in sulama sorunlarının yanı sıra Batman Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle yaşanan sorunlar ele alındı.
 
Toplantıda konuşan Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, Bismil’de 1 milyon 400 bin dönüm tarımsal arazinin olduğunu ancak bunun 1 milyon 90 bin dönümün Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olduğunu hatırlattı.
 
Bazı çiftçilerin kayıt yapmadığını söyleyen Çekiç, "Arazi toplulaştırma' sorunu, DEDAŞ ile yaşanan elektrik sorunu yada köylüler arasında arazi paylaşımı gibi sorunlar nedeniyle Bismil’de 310 bin dönüm arazi çiftçiler tarafından ilçe tarıma kayıt yaptırılmıyor." dedi.
 
Tüm dünyada gıda ihtiyacı arttıkça, tarımsal sulama ihtiyacının da aynı oranda artmaya devam ettiğini ifade eden Çekiç, "Basınçlı sulama sistemleri, suyun etkin ve tasarruflu olarak kullanılabildiği sistemlerdir. Bismil’de başvurular yeterli düzeyde değildir. Ayrıca bilinçsiz sulamadan kaynaklanan drenaj problemlerinin oluşmasına engel olur. Özellikle su kaynaklarımızın kıt olduğu ve sulanabilecek arazilerimize yetmediği düşünüldüğünde, modern sulama sistemleri mevcut su kaynaklarımızla daha fazla alanda sulu ziraat yapmak ve daha fazla ürün elde etmek için hayati önem taşımaktadır." diye konuştu.
 
Çekiç, 2021 yılında Bismil’de ÇKS kayıtlarına göre 250 bin dönüm pamuk alanı, 100 bin dönüm mısır alanı olduğu bilgisini paylaştı.
 
"Batman Barajı Termik Santralinin durdurulması gerekiyor"
 
Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini kaydeden Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, "Çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde Batman Sağ Sahil Sulamasının Bismil tarafında toplam 175 bin dönüm arazi sulanmaktadır. Suyun tasarrufsuz kullanılması ve Batman Barajı Hidroelektrik Santrali'nin çalışması nedeniyle tarlalara su sıkıntısı yaşayacağı öngörülerek 21 köyün çiftçileriyle toplantı yaptık." dedi.
 
Vural, bu yılın tarlalarda sıkıntısız yaşanması için çiftçilerin ortak görüşüyle şu ortak görüşe vardıklarını söyledi:
 
Suyu tasarruflu kullanacağız. Tarlalarımıza giderek, sulamacılar uyaracağız.
Sulama Birliği Başkanı Oktay Kılıç, tarla sahiplerini uyaracak. Muhtar ve çiftçilere gerekli hem mesajla ve yerinde kontrollerle inceleme yapacak. Suyu gereksiz harcayan yani kurallara uymayanlara cezai müeyyide uygulanacak.
 
Batman Barajı Termik Santrali 2 aylığına mutlaka durdurulması gerekir. Aksi takdirde tarlalarımız susuzluktan kuruyacak. Sıfır ürün alacağız.
 
Su kaynaklarının verimli kullanılması için tarlalarda kanal üzerinde gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade eden DSİ Sulama Birliği başkanı Oktay Kılıç, "Sulama birliğine kayıtlı çiftçi ve muhtarlara mesajlar attık. Batman Barajı'nda yaptığımız incelemelerde barajda suyun azaldığını tespit ettik. Kesinlikle Batman Barajı ve Hidroelektrik Santrali durdurmaları gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı
  • CHP heyetinden Ahmet Türk’e ziyaret
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA