• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cami İmamlarından Evlerimiz birer mescid ve okul olmalı tavsiyesi
28 Mart 2020 Cumartesi 11:44

Cami İmamlarından "Evlerimiz birer mescid ve okul olmalı" tavsiyesi

Coronavirus nedeniyle ara tatillerin uzaması, camilerde cemaatle namaz kılınmaması ve "Evde kal" çağrılarına uyulmasını tavsiye eden Batmanlı İmamlar, bu süreçte evlerimizi birer mescid ve okula dönüştürmemiz gerektiğini söylediler.
Coronavirus nedeniyle alınan tedbirlerden dolayı cami ortamından uzaklaşan insanların, evlerini cami havasına bürümeleri gerektiğini söyleyen Şeyh Muhammed El Haznevi Cami İmam Hatibi Mehmet Eşref Ağırman, "Boş oturmak bir mümine yakışmaz, çünkü İslam dini böyle bir din değildir." dedi.
 
"Ahirette en çok pişman olacağımız şey, boşa geçirdiğimiz anlarımız olacak"
 
Ağırman, "Günümüzde çıkan Coronavirus salgınından dolayı her ne kadar evlerimizde çekiliyor olsak da, Müslüman olarak evlerimizde boş geçirecek bir hayatımız olamaz. Çünkü mü'minin her saniyesi ve nefesi İmam Gazali'nin dediği gibi çok kıymetlidir. Evde kaldığımız zamanı asla boş geçirmememiz gerekir. Kıyamette de İmam Gazali'nin tarifiyle, 'Ahirette en çok pişman olacağımız şey, boşa geçirdiğimiz anlarımız olacak.' Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem) bir hadis-i şerifte buyuruyor, 'İki büyük nimet vardır ki, insanların çoğu bunlar hakkında aldanıyorlar: Bir tanesi sıhhat,  ikincisi boş zaman." Bu hadis-i şeriften anlamamız gereken, sağlığımız için hastalıklara karşı tedbirimizi almamız gerektiğidir. İkincisi boş zamanımızı değerlendirmek… Bu süreçte zamanı ailemiz için çok iyi değerlendirmemiz lazım." dedi
 
"Çocuk, kulağıyla değil gözüyle eğitilir"
 
Bu süreçte ailelerin birbirlerine zaman ayırması gerektiğini söyleyen Ağırman, "65 yaş üstü büyüklerin evlerden çıkmayacak olmaları, dede ile torunların kaynaşmalarına vesile olacaktır. Çocuk, kulağıyla değil gözüyle eğitilir. Annesinden, babasından neyi görürse, bir anne ve babaya özellikle çok iş düşüyor. Çocuğuyla beraber otursun, özellikle derslerinde yardımcı olsun, beraber Kur'an-ı Kerim okusun, duaya, namaza alıştırsınlar ki geleceğimiz olan çocuklarımızın da itikadları sağlam olsun. Allah-u Teâlâ en kısa zamanda, bu sıkıntılardan bizi, memleketimizi, bütün Müslümanları muhafaza etsin inşallah." dedi.
 
"Evde cemaatle beraber namaz kılabilir, Kur'an-ı Kerim okuyabilirsiniz"
 
Evde kaldığımız zamanı bir fırsata çevirmemiz gerektiğini söyleyen Ulu Camii Müezzini Abdullah Ada, "Evde kaldığımız süre zarfını annemizle, babamızla, evli olanlar da eşi ve çocuklarıyla evde cemaatle beraber namaz kılabilir, Kur'an-ı Kerim okuyabilirsiniz. Okulların tatil olmasından dolayı çocuklarımız için televizyonda EBA TV kanalını takip edip çocuklarımızın derslerine yardımcı olup kalan zamanlarını değerlendirmeliyiz. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki "En güzel amel odur ki, az da olsa devamlı olanıdır." Evde boş zamanımızı değerlendirip her gün bir en az bir yaprak Kur'an-ı Kerim okumalı, bir hadis-i şeriften kendimize ders çıkarabiliriz. Salgına karşı hiç kimse, 'Eve kapamadık, bir şey yapmayalım.' demesin. Bu, biz Müslümanlara yakışmaz." diye konuştu.
 
"Evlerimizi bu süreçte birer cennet bahçesine çevirmeliyiz"
 
Bayram Camii İmam Hatibi Abdurrahman Akbulut, "Okul ve camilerin tedbir amaçlı kapanmasını ve vatandaşın evden çıkmamasını fırsata çevirmemiz gerekir." dedi.
 
Akbulut, "Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Veba hastalığı bir yerde çıktı zaman, oraya sağlıklı olanlar girmesin ve müptela olanlar da oradan çıkmasın' diye buyurmuştur. Biz de bu zamanda tedbirimizi alacağız. Evde anne baba olarak onlara örnek olmalıyız, evlerimizi bu süreçte bir cennet bahçesine çevirmeliyiz. Anne-baba olarak; gelin, kız ve evlatlarımızla beraber toplu halde cemaatle namazlarımızı kılalım, Kur'an okuyalım, zikir yapalım, bazen de çocuk gibi eğlenelim. Evlerimizde sosyal aktiviteleri yapabilme olanağını da sağlayalım." dedi.
 
"İki günü eşit olan ziyandadır"
 
Akbulut, "Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi 'İki günü eşit olan ziyandadır." İki günümüz eşit olmayacak, üretecek, çalışarak gayret gösterecek, dünya için, ahiretimiz için de boş oturmamak lazım. Müslümana boş zaman tatili yok! Allah, Ayet-i Kerime'de "Ölüm gelinceye kadar Allah'a ibadet edin." diye buyuruyor. Hem dünyamız için gayret gösterecek hem de ahiretimize dikkat edeceğiz. Allah bir an evvel bu vebayı bu belayı içimizden kaldırır inşallah." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 701 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA