• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bilişim Teknolojileri Uzmanı İçli: Ülkemizde internet çok bilinçsiz bir şekilde kullanılmakta
18 Ekim 2022 Salı 07:49

Bilişim Teknolojileri Uzmanı İçli: Ülkemizde internet çok bilinçsiz bir şekilde kullanılmakta

​Gerek cep telefonu gerekse wifi aracılığıyla hanelerin yüzde 94'ünün internet kullandığını belirten Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, doğru internet kullanımı hakkında uyarılarda bulundu.
TÜİK'in araştırmasına göre gerek cep telefonu gerekse wifi aracılığıyla hanelerin yüzde 94'ünün internet kullandığı tespiti yapıldığını belirten Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, doğru internet kullanımı ve zamanın israf edilmemesi için meşguliyetin sınırının ne olması gerektiğini İLKHA muhabirlerine değerlendirdi.
 
İnternetin hayatımızın her alanında olduğuna dikkat çeken İçli, “Kafelerde, AVM'lerde, evimizde, işimizde yani kısaca aslında internet cebimizde, her yerde. Biz neredeysek internet de oradadır. TÜİK'in yaptığı araştırmalara göre hane halkının 2022 verilerine göre yüzde 94.1'i internet kullanmaktadır. Tabii bu oran erkeklerde daha fazla, erkeklerde yaklaşık yüzde 89 civarında iken kadınlarda ise bu oran yaklaşık yüzde 80.1'lerde oluyor. Buna göre de gerçekten baktığımızda çocukların yanında yetişkin olanlar da interneti çok aşırı bir şekilde kullanmaktadır.” dedi.
 
İçli, “İnternet doğru şekilde kullanıyor mu? Aslında interneti doğru kullanmıyoruz. Neden derseniz biz eve gittiğimizde sürekli telefonlarımızı alıyoruz, yatmadan önce alıyoruz bir şey var mı diye. Kim ne yapıyor şu anda kim neyi yiyiyor, sabah uyandığımızda kimler neler yapıyor bir nevi aslında her dakika interneti kullanıyoruz. Çok yanlış bir kullanım yapıyoruz. Aslında internetin sadece günlük hayatımızda iş amaçlı olarak işlerimizin takibi ve okul için projeleri, ödevlerimizi yapılması için veya haber için dahi olsa günün belli saatlerinde kullanılması gerekirken maalesef biz her dakika telefonla yatıp telefonla kalkıyoruz. Aslında her dakika internetle kalkıp internetle yatıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
 
“Bilinçsiz bir internet kullanımı var”
 
Doğru internet kullanımının nasıl olması gerektiğine de değinen İçli, “Aslında internet kimilerine göre olumlu, kimlere göre olumsuz hayatı etkilemektedir. İnternet aslında çok olumsuz yönde şu an etkiliyor. Neden? Çünkü bilinçsiz bir internet kullanımı var. Biz sadece kendi amacımız doğrultusunda interneti kullanmamız gerekirken her şeyde kullanıyoruz. Özellikle kısa video izlemeler de short videolarda falan. Sosyal medya da internet kullanımı çok aşırı bir şekilde yapılıyor ve bu nedenle hem ruhsal olarak hem fiziksel olarak birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Bu nedenle olumsuz yöndedir. Ama tabi ki bazı yerlerde olumlu yönleri vardır. İnsanlar kendi amaçları doğrultusunda kullandığı zaman olumlu oluyor. Tabi aileler, ebeveynler gelip çocuklarına olumlu, kontrollü bir şekilde interneti gezindikleri zaman onlar için yardımcı oluyor. Ülkemizde genellikle internet çok bilinçsiz ve güvensiz bir şekilde kullanılmakta neden? Mesela biz her açılan her gelen linke takılıyoruz. Bu aslında bir güvenlik sıkıntısıdır. Bir reklam geliyor, bilmiyorsunuz yani güzel bir şey düşünüyoruz ama aslında dolandırıcıların sizi takip ettiğinin farkında değiliz. Her linki açmamalı. Bir de güçlü şifreler kullanmalıyız. Kimisi doğum tarihini yazıyor, şifresini kullanır ve bu aslında güvenlik zafiyeti. Güçlü şifreler kullanmalı. Bilgisayar ve tabletlerimize antivirüs kuranları da yük demeliyiz. Özelikle alışveriş yaparken güvenilir sitelerden almalı, alışveriş yapmalıyız ve kredi kartı bilgilerimizi de genellikle sanal kredi kartlarına yapmalıyız.” uyarısında bulundu.
 
“İnternet gerçekten zamanı çok israf ediyor”
 
İnternette zamanın israf edilmemesi için neler yapılabileceğine değinen İçli, “İnternet gerçekten zamanı çok israf ediyor yani bizi çok meşgul ediyor. Gençlerin bunu yapmaması aslında gençlerde bütün herkese bunu yapmaması lazım. Zaman israfından kaçınmak için boş vakitlerinizde kitap, Kur'an ve hadis okumalı, ailelerimizle birlikte konuşmalı, kardeşlerimizle, arkadaşlarımızla telefon görüşmesi yapmalı, hafta sonları ziyaretler yapmalı, etkinlikleri yapmalı ve önemli olan insanoğlu en güzel bir şekilde yaratılmıştır. Zamanı çok daha iyi bir şekilde değerlendirerek interneti daha verimli kullanmak için sadece amaç için kullanması gerekmektedir. Bu nedenle tavsiyemiz gençlere boş vakitlerini etkinlikler yapsınlar, kendi akranlarıyla, çevresiyle bire bir insan ilişkileri içinde olsunlar.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA