• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bilinçsizce kullanılan sosyal medya, insanları bireyselleştirip bencilliğe sürükler
01 Şubat 2023 Çarşamba 09:01

"Bilinçsizce kullanılan sosyal medya, insanları bireyselleştirip bencilliğe sürükler"

Mardin İl Müftü Yardımcısı Çiftçi, bilinçsizce sosyal medya kullanımının zararları, insanı yalnızlığa sürükleyerek oluşturduğu zararlar hakkında önemli aktarımlarda bulundu.
Mardin İl Müftü Yardımcısı Çiftçi, bilinçsizce sosyal medya kullanımının zararları, insanı yalnızlığa sürükleyerek oluşturduğu zararlar hakkında önemli aktarımlarda bulundu.
 
Mardin İl Müftü Yardımcısı Musa Çiftçi, gün geçtikçe sosyal medya ağının büyümesiyle beraberinde getirdiği zararlı alışkanlıkları aktararak, aşırı ve bilinçsiz sosyal medyayı kullanımının bencilleşmeye, bireyselleşmeye ve tümüyle içinde yaşadığı toplumun dışında kalmaya mahkûm olacağına dikkat çekti.
 
"Sosyal medya bağımlılığı bir klinik vaka olarak toplumları, aileleri, bireyleri uyuşturmaktadır"
 
Sosyal medya ağının gittikçe her alana sirayet ettiğini ifade eden Çiftçi, "İçinde yaşadığımız çağın bir gereği olarak gerçekten sosyal medya hayatımızın her alanına sirayet etmiş bir iletişim aracıdır. Ancak güzel dinimiz Din-i Mübin'i İslam bir kısım davranışlara bazı kriterler getirmiştir. Haliyle artık insanımız sosyal medya kullanarak, sosyal medya mecralarından tek başına sanal olarak yaşamakta bencilleşmekte, bireyselleşmekte ve tümüyle içinde yaşadığı toplumun dışında kalmaktadır. Oysa yüce Rabbimiz Kur'an-ı azimuşşanında yüce Allah'ın sana ihsan ettiği nimetlerin şükrünü eda et, içinde yaşadığın dünyanın gerekliliklerini yerine getir ve bilmiş ol ki ahiret için de Allah Teâlâ'ya karşı hesap vereceğini unutma, hepimizin gidişatı sonu ahiret olacağını bize bildirmiştir." şeklinde ifade etti.
 
Çiftçi, "Maalesef bir bulaşıcı hastalık edasıyla toplumun bütün kesimlerini kuşatan sosyal medya, sosyal medya bağımlılığı gerçekten bir klinik vaka olarak toplumları, aileleri, bireyleri uyuşturmakta ve ayrı bir dünyada yaşatıyor gibisine onu başka bir alemlere götürmektedir. Kendisini içinde yaşadığı gerçek hayatından koparıp götürmektedir. Haliyle bu insanın ne ülkesine ne dinine ne ailesine ne içinde yaşadığı topluma faydası olan bir insan olamaz." ifadelerini kullandı.
 
Sosyal medyada gittikçe sorun teşkil eden sağlam olmayan haberlerin paylaşımlarına da değinen Çiftçi, "Son zamanlarda en çok toplumda tesir edilen konu sosyal medya algı operasyonlarıdır. Allah'u Teâlâ biz müminlere ey iman edenler, yani birisi size bir haber getirirse, sakın ola bu duyduğunuz şeyi hemen söylemeyin, konuşmayın, bunu yaymayın, inanmayın. Önce bir araştırıp haberin kaynağı nedir, haber doğru mudur? Ancak sosyal medyada bir beğeni ile o yalancının yalanına ortak oluyorsunuz. Veya sizi de bunu başka birileriyle paylaşarak, bu yalanın, bu iftiranın, bu günahın, bu bölümün, bu haramın yeryüzünde yayılmasına vesile oluyorsunuz. Oysa yüce Rabbimiz bir haber getirildiğinde onun hakikatini araştırmamızı emrediyor." şeklinde konuştu.
 
"Sosyal medya bizleri toplumdan soyutlayacak, toplumdan uzaklaştıracak bir derecede olmamalıdır"
 
Batılı güçler tarafından çıkarılan sosyal medyanın insanların üzerindeki planladıkları amaçları aktaran Çiftçi, "Sosyal medya bu çağda egemen güçler ve emperyalizm tarafından sanal alemde, sanal dünyada sanal bir haberle sanal bir dünyayı kişilerin ayaklarının önüne seriyor. Hem emperyalistlerin hem sömürgecilerin hem de belki haksız yere kazanç sağlayanların ekmeğine yağ sürülmüş oluyor. Bu da onların bir metodudur, bir yöntemidir. Bir Müslüman sosyal medyadan istifade eder. Gerek iletişim aracı, gerek eğitim aracı olarak ve gerek insanları aydınlatmak için bir araç olarak kullanabiliriz. Ama bizi toplumdan soyutlayacak, bizi toplumumuzdan uzaklaştıracak bireyselleştirecek bir derecede asla olmamalıdır. Günlük hayatımızda davranışlarımıza, hareketlerimize ve mahremiyetine nasıl dikkat ediyorsak aynı şekilde sosyal medyada da bu unsurlara dikkat etmeliyiz. Özel aile anılarımızı sosyal medyada paylaşmak mahremiyete halel getirmektir. Şunu da düşünmek lazım ki sosyal medyada paylaşılan yemekler olsun giysiler olsun çocuklar olsun bazılarında olmadığından haklarına girmiş oluruz. Bu hususlara da dikkat etmek lazım." şeklinde belirtti.
 
Çiftçi, sosyal medyanın usulü gereğince başka yönlere sürüklemeyecek şekilde kullanılmasını dile getirerek, "Sosyal medya bir diğer husus ise adeta insanların itibarsızlaştırılması, manevi şahsiyetlerinin yaralanması için bir kötü bir silah olarak kullanılıyor. Buna hiç kimsenin hakkı yoktur. Müslüman Müslümanların elinden ve dilinden selamet içinde ve güven içinde olduğu kişidir. Bizler Müslüman olarak birbirimize yüce rabbimizin Kur'an-ı Kerim'de buyurduğu gibi, yeryüzüne gönderilmiş, insanlığa gönderilmiş en hayırlı en bereketli ümmetiz Müslümanlar olarak. O manada her şeyi ifşa etmeden, usulü dairesinde sosyal medyayı kullanmalıyız. Gerçekten ana babalar olarak çoluk çocuğumuzu kontrol etmeliyiz. Çünkü istediğiniz siteye istediği şeye girilebiliyor. Onun için ana babalar olarak veliler olarak çocuklarımızın kontrolünü sağlamak zorundayız. Hangi şeylerden besleniyor, hangi sitelere giriyor, onu lütfen denetlemeli ve göz önünde bulundurmalıyız. Emanetimiz, geleceğimiz ve istikbalimiz olan neslimizi kötülüğe yönlendirecek olan sitelerden, kötülüklerinden muhafaza etmek ve korumak durumundayız." tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)
 
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA