• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bel fıtığı ve romatizma için şifa kaynağı: Karasakız
14 Haziran 2022 Salı 09:49

Bel fıtığı ve romatizma için şifa kaynağı: Karasakız

Geçmişi asırlar öncesine dayanan ve bitkisel köklerden hazırlanan "Karasakız" (Nêrûbend), çatlak, çıkık, kırık, romatizma ve kulunç ağrıları ile birlikte darbe ve eziklere, topuk dikenine, bel ve boyun fıtığına iyi geldiği biliniyor.
Van, Hakkâri ve Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yüksek kesimlerinde yetişen yabani bir bitkiden elde edilen Karasakız, yüzyıllardan beridir halk arasında alternatif tıp olarak yaygın olarak kullanılıyor.
 
Toprakla karıştırıldıktan sonra havanda dövülen ve bir yıl bekletilen Karasakız, ağrı hissedilen bölgelere, kırık çıkıklara ısıtılarak uygulanıyor. Yaklaşık bir hafta boyunca yakı şeklinde uygulanan bölgede bekletilen Karasakız, rahatsızlıkları büyük oranda iyileştirerek hastaların rahatlamasına vesile oluyor.
 
Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan ve 30 yıldır Nêrûbend satan Halil Gelişkan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kırık ve ağrı şikâyeti olanların bu yakı sayesinde şifa bulduklarını söyledi.
 
"Bel fıtığı ve romatizma için bir hafta boyunca kullanılmalı"
 
Tamamıyla bitkisel olan ilacın birçok ağrıya şifa ve Allah'ın bir hediyesi olduğunu belirten Gelişkan, "Karasakız, yüksek kesimlerde bölge halkı tarafından toplanmaktadır. Halk arasında Nêrûbend olarak biliniyor. Hakkâri ve Beytüşşebap’ın yüksek dağ kesimlerinde yetişen bir bitkiden çıkan, sakız gibi yapışkanlı maddenin toprakla karışmasından bir yıl sonra toplanıyor. Diğer bölgelerden gelen Karasakız tam olarak aynı etkiyi göstermiyor. Toplanıp bize getirildikten sonra bizlerde bazı işlemlerden geçirerek bez parçası üzerine seriyoruz. Herhangi bir ağrısı, kırığı, fıtığı veya romatizması olan hastanın bu karasakızı bir hafta boyunca kullanması gerekir." dedi.
 
"Birçok yerden Karasakız siparişi alıyoruz"
 
Sattığı halı, kilim gibi eşyaların yanında halka faydalı olabilmek adına 30 yıldır Karasakız da sattığını hatırlatan Gelişkan, "Bu işi yaparken amacım kar etmek değil. Ek olarak başka işler de yapıyorum ama Karasakız satmadaki amacım insanlara, hastalara hizmet etmektir. Hasta olanlara Allah'ın izniyle Karasakız ile şifa ulaştırmaktır. Ben ücretimi Allah'tan alacağım. Bu işte hile, sahtekârlık, yalan olmamalı. Çünkü şifa dürüstlüktedir. Birçok yerden Karasakız siparişi alıyoruz. Akrabaları aracılığıyla isteyenler oluyor. Göndermede ve nasıl kullanılacakları konusunda da yardımcı oluyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 454 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA