• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakanlar Pakdemirli, Soylu ve Ersoy orman yangınları hakkında bilgilendirmede bulundu
03 Ağustos 2021 Salı 09:23

Bakanlar Pakdemirli, Soylu ve Ersoy orman yangınları hakkında bilgilendirmede bulundu

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, son 5 günde 132 yangından 125'ini kontrol atına aldıklarını belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medyadaki nefret ve öfke dilinden uzak durulmasını istedi.
Muğla'nın Milas ilçesindeki Yangın Koordinasyon Merkezi’ne gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
Pakdemirli, son 5 günde 132 yangından 125'ini kontrol atına aldıklarını; Marmaris, Köyceğiz, Milas, Seydikemer, Manavgat, Gündoğmuş ve Isparta Sütçüler'de orman yangınlarının sürdüğünü söyledi. Pakdemirli, Tunceli Hozat'taki yangının kontrol altına alındığını duyurdu.
 
Bakan Pakdemirli: Yerleşim yerleri odaklı gidiyoruz
 
Milas'taki Yeniköy Termik Santraline alevlerin yaklaştığı iddialarına değinen Pakdemirli, şimdilik burada bir problemin görünmediğini kaydetti.
 
Havanın 40 derecenin üzerinde olduğu, rüzgarın estiği günleri yaşadıklarını hatırlatan Pakdemirli, yarın da tüm zamanların en düşük nemi ile karşı karşıya kalacaklarını belirtti.
 
Pakdemirli, "Yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz, 150 iş makinesi ve 5 binin üzerinde personelle müdahalemiz devam ediyor. Uçaklar konusunda alan yaygın olduğu için ama defalarca sortiler de yapılıyor. Muğla'da sabahtan binden fazla helikopter sortisi ve 3 bin tondan fazla su atıldı. Yerleşim yerleri odaklı gidiyoruz, maalesef ormanlarımızı bırakmak durumunda kalıyoruz." dedi.
 
Turizm alanı için ormanların yakıldığı şeklindeki spekülasyonların yanlış olduğunu vurgulayan Pakdemirli, ormanları yakan kim olursa olsun cezasının adli mercilerce verileceğini söyledi.
 
Bakan Soylu: Nefret ve öfke dilinden uzak duralım
 
Sosyal medyada orman yangınlarıyla ilgili iddiaların çoğunun yalan olduğunu söyleyen Bakan Soylu ise, "Sosyal medyada bu işi körüklemeye çalışan yurtdışından yeni açılmış hesaplar var. Halkı korkutmak, nefret yaratmak için yapıyorlar. Gereğini yapıyoruz. Yüzlercesini tespit ettik." dedi.
 
Soylu, "Bir kamplaştırma oluşturmak istiyorlar. Lütfen bu nefret dilinden, bu öfke dilinden uzak duralım. Siyasetçiler çok siyaset yapmak istiyorlarsa, ki ben de siyasetçiyim, bunu yangında yapmasınlar." diye konuştu.
 
Muğla'da 8 yerleşim yerinin tamamen boşaltıldığını söyleyen Soylu, 5 yerleşim yerinin de kısmen boşaltıldığını, 70'in üzerinde binanın kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.
 
300'e yakın ihbar geldi
 
Orman yangınlarındaki sabotaj iddialarına değinen Soylu, "Cumhurbaşkanımız da kamuoyuna bilgi verdiğinde özel ekip kurulduğundan bahsetmiştik. 300'e yakın ihbar geldi. Bu ihbarların hepsiyle tek tek ilgileniyoruz. Yangına neden teşkil eden meseleler var. Gözaltında olanlar var. Yargımız kararını verecek. Sabotaj, dikkatsizlik, terör... Bunların her biriyle ilgili yaptığımız çalışmalar, bildiklerimiz var, teşebbüs etmeye çalışanlar var. Terör örgütü PKK, 3 yıldan beri ekonomik tesisler, ormanlar, vatandaşlarımızın araçları dahil olmak üzere hedef aldığı yerleri yakmak konusunda Kandil'den talimat alıyor. Bu açık ve nettir.  Yılbaşından beri 300'ün üzerinde eylem engellenmiştir. Özel ekiplerin çalışmaları devam ediyor. Bir vilayetimizde kendisine para aktarıldığını ifade eden bir kişi ele geçirilmiş ve yargıya teslim edilmiş ve tutuklanmıştır. Biz bunun nereden beslendiğinin arkasını iyi değerlendirdikten sonra anlayış ortaya koyabiliriz." diye konuştu.
 
Birilerinin halkı birbirine kışkırtmaya çalıştığına işaret eden Soylu, bir ilçede yangını söndürmeye yardım etmeye gelen bir ailenin, yangını çıkartanlarmış gibi linç edilmek istendiğini anlattı.
 
10 bin vatandaş tahliye edildi
 
Muğla'da yaklaşık 10 bin vatandaşın bulunduğu konutlardan tahliye edildiğini söyleyen Soylu, çadır ve konteyner ihtiyaçlarının tamamının İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirtti.
 
Bakan Ersoy: Önemli olan sahadaki mücadele
 
Bakan Ersoy da yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Öncelikle ağaçlandırılarak orman arazisi haline gelmesi kanuni zorunluluktur.  Yasal değişiklikle ilgili kanun maddesi 39 yıldır olan, mevcut yetkilerin sınırlandırılmasıyla ilgili düzenlemedir. Önemli olan sahadaki mücadele. Sahadaki mücadele tweetle olmuyor. Maddi hasarların hepsinin telafisi mümkün. Önceliğimiz bir kaç gün içinde bu yangını sonuçlandıracağız. Rüzgar da izin verirse en kısa sürede yangını kontrol altına alırız diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
 
Ersoy, bir soru üzerine şu andan tamamen boşaltılmış bir otelin olmadığını kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 305 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA