• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​Bakan Pakdemirli Diyarbakır’da baraj ile sulama tesisinin açılışını yaptı
25 Ocak 2021 Pazartesi 08:49

​Bakan Pakdemirli Diyarbakır’da baraj ile sulama tesisinin açılışını yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkenin en büyük ikinci sulama projesi olan Silvan barajı ile ekonomiye yıllık 1,9 milyar TL katkı ve yaklaşık 305 bin kişiye de istihdam sağlayacağını söyledi.
Diyarbakır Silvan Barajı gövde dolgu çalışmasının tamamlanması, Başlar Barajı, Ergani Barajı ve Ergani İçme Arıtma Suyu Tesisleri toplu açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli proje bittikten sonra yüz binlerce kişiye istihdam kapısı açılacağını söyledi. Pakdemirli, Silvan barajında depolanacak su, İstanbul’un yıllık su ihtiyacının 7 katı kadar olacağını belirtti.
 
Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını hatırlatan Pakdemirli, “Kurak ve yarı kurak bir coğrafyada yaşıyoruz. Son yıllarda küresel ısınmanın etkilerini de ciddi şekilde hissetmeye başladık. Bu nedenle kaynaklarımızdaki her bir damla suyu değerlendirmek ve verimli kullanmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Son 18 yılda 600 baraj inşa ederek 1,8 milyon hektar araziyi suya kavuşturduklarını belirten Pakdemirli, son 2,5 yılda 72 baraj, 80 gölet ve bent, 225 sulama tesisi, 46 içme suyu tesisi, 45 HES başta olmak üzere toplam 973 tesisi hizmete aldıklarını söyledi.
 
Pandemi sürecinde de birçok projeyi tamamladıklarını vurgulayan Pakdemirli, “Geçen yıl, pandemiye rağmen; Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, Kars Barajı ve Sulaması, Konya Ovası 1'inci, 2'nci ve 3'üncü Kısım Sulamaları, Hatay-Reyhanlı ve Gaziantep-Doğanpınar Barajı gibi ülkemizin önemli sulama yatırımlarını tamamladık. Bakanlık olarak; 2021 Yılını da 'Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı' olarak belirleyerek çalışmalarımızı hızlandırdık. Sulama yatırım bütçemizi, 2,4 kat artışla 15,3 Milyar liraya çıkardık." şeklinde konuştu.
 
“Silvan barajında depolanacak su, İstanbul’un yıllık su ihtiyacının 7 katı kadar olacak”
 
Bu yıl yaklaşık 1,6 milyon dekar araziyi sulamaya açmayı hedeflediklerini söyleyen Pakdemirli, 25 yeraltı barajının hazır olduğunu ve bu sayıyı 2023 yılına kadar 150’ye ulaştırmayı istediklerini belirtti.
 
Diyarbakır’da toplam 3 tesisi hizmete aldıklarını ve aynı zamanda GAP’ın en kilit projelerinden biri olan Silvan Barajının gövde dolgu çalışmasını tamamladıklarını ifade eden Pakdemir, "7,3 Milyar metreküp depolama hacmine sahip Silvan Barajı Projesi, Atatürk Barajı Sulamasından sonra ülkemizin en büyük ikinci Sulama Projesidir. Temelden 175,5 metre yüksekliği ile Kaya Dolgu Baraj tipinde Ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajıdır.” şeklinde konuştu.
 
Pakdemir, “Silvan Barajı’nın büyüklüğünü kısaca anlatmak gerekirse; barajda depolanacak su, İstanbul’un yıllık su ihtiyacının 7 katı kadar olacaktır. Barajın yüksekliği, katları 3 metre olan 60 katlı bir gökdelene eşittir. 177 kilometre yüzey alanı ile Elazığ’da bulunan 85 kilometrelik Hazar Gölü’nün 2 katı yüzey alanına sahiptir.” dedi.
 
"Proje tamamlandığında ekonomiye yıllık 1,9 milyar TL katkı ve yaklaşık 305 bin kişiye istihdam sağlanacak"
 
Bugüne kadar gövde dolgu inşası kapsamında tüm işleri tamamladıklarını ve bu yıl içinde baraj gövdesinin ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Pakdemirli, baraj inşası sırasında PKK saldırıları sonucu hayatını kaybetmiş tüm çalışanlara da rahmet diledi.
 
2022 yılında tamamlanmasını planladığımız Silvan Barajıyla, Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ciddi bir büyüme ivmesi yakalayacağını söyleyen Pakdemirli, “Sulama inşaatları bitene kadar, enerji de üretecek Silvan Barajının zamanla enerji üretimi azaltılarak sulama suyu miktarı, 1,8 milyon metreküpe çıkarılacaktır. Silvan Barajı, kanal ve depolama tesislerinin tamamlanmasıyla 2,4 milyon dekar araziyi, diğer bir ifadeyle yaklaşık 5 milyon futbol sahası kadar alanı sulayacaktır. Proje tamamlandığında ekonomimize yıllık 1,9 milyar TL katkı ve yaklaşık 305 bin kişiye istihdam sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
 
“Başlar Barajı ile yıllık 30 milyon TL'nin üzerinde net gelir artışı ve 5 bin kişiye istihdam sağlanacak”
 
Açılışını gerçekleştirdikleri başka bir baraj olan Başlar Barajına da değinen Pakdemirli, “Bugün, ayrıca, bulunduğumuz konumdan kuş uçuşu 39 km uzaklıktaki Başlar Barajı’nın da açılışını yapacağız. 30 metre gövde yüksekliği ve 29 milyon metreküp depolama hacmine sahip Başlar Barajı’ndan Bismil ve Silvan ilçelerimiz faydalanacaktır. Sulama yatırımlarının ise yüzde 26’sı tamamlanmış olup, proje sonunda toplam 38 bin 200 dekar alan sulamaya açılacaktır. Projenin tamamlanması ile yıllık 30 milyon liranın üzerinde net gelir artışı ve 5 bin kişiye istihdam sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
 
“Ergani Barajı ile 2 bin 500 kişiye iş imkânı ve ekonomiye yıllık 13 milyon TL ilave katkı sağlanacak”
 
Son olarak Ergani ilçesinde 2 önemli tesisin açılışını yapacaklarını belirten Pakdemirli, “Birisi buradan 117 kilometre uzaklıktaki Ergani Barajı, diğeri ise 96 kilometre uzaklıktaki Ergani İçme ve Arıtma Suyu tesisidir. 15 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Ergani Barajı’nın hizmete girmesiyle bu yıl sulama projesi de hayata geçecektir. Proje sayesinde 19 bin dekar arazi sulanacak, 2 bin 500 kişiye iş imkânı ve ekonomiye yıllık 13 milyon TL ilave katkı sağlanacaktır. Ergani İçme ve Arıtma Suyu Tesisi ile Dicle Barajı’ndan gelen suları arıtarak vatandaşımıza sunacağız. Ergani’nin içme suyu ihtiyacı 10 milyon metreküptür. 126 milyon TL’ye mal olan bu tesis sayesinde Ergani ve köyleri 16 milyon metreküp içme suyuna kavuşacak ve 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 410 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA