• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Pakdemirli: Covid-19’la top ve tüfekle değil ilaç bağışıklık ve gıda ile savaşılıyor
02 Nisan 2020 Perşembe 08:44

Bakan Pakdemirli: Covid-19’la top ve tüfekle değil ilaç bağışıklık ve gıda ile savaşılıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Covid-19 salgını tedbirleri dolayısıyla illerde gerçekleştirdiği tarım orman sektör toplantılarını ilk kez videokonferans yöntemiyle Antalya tarım orman sektör temsilcileri ile gerçekleştirdi.
Toplantıda yaptığı konuşmada geldiği ilk günden beri, çiftçilerin problemlerini yerinde çözmek adına toplam 70 ilde ve 200'ün üzerinde toplantı ve program gerçekleştirdiğini söyleyen Bakan Pakdemirli "Ancak şu an koronavirüsten sonra alınan tedbirlerden dolayı, il ziyaretlerimizi erteledik ama çalışmalarımıza ara vermedik" diye konuştu.
 
"Bu günlerde çiftçilerimizim, üreticilerimizin bizim desteğimize daha çok ihtiyacının olduğunu biliyoruz" diyen Bakan Pakdemirli Bu sebeple "söz sizde" buluşmalarımızın videokonferanslı ilk toplantısını ülkemizin sebze-meyve hali, cennet şehir Antalya ile yapmaya karar verdim" dedi.
 
Artık insanlığın farklı bir dünyaya doğru evirildiğine vurgu yapan Bakan Pakdemirli "Bu hastalık bittiği zaman, nasıl bir tablo ile karışılacağımızı net bir biçimde bilmiyoruz. Fakat bazı öngörülerimize bağlı olarak, planlarımızı yapıyor, tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Dünyayı doyuran ülke, dünyanın lider ülkesi olacak
 
Göreve geldiği günden beri ortaya koydukları öngörülerin bir bir kendilerini doğruladığını ifade eden Pakdemirli şöyle devam etti:
 
Peki ne idi bu öngörüler?  İlk olarak, göreve geldiğimizde dedim ki; 'Dünyayı doyuran ülke, dünyanın lider ülkesi olacak.' Şu an gündemde sağlık, gıda, eğitim var. Tüm dünyada teknoloji üreten fabrikalar kepenklerini kapattı. Tekstil sektörü yavaşladı. Ulaşım sektörü durdu. Mobilya sektöründe üretim durdu. Ancak bu süreçte, tek bir sektör kapasitesini arttırarak hızlı bir şekilde üretime devam ediyor: O da gıda sektörü.  Bu da ön görümüzde ne kadar haklı olduğumuzun göstergesidir.  Çünkü en basit ifadesiyle; karnınız açsa, elinizdeki telefonun kaçıncı seri olduğu önemli olmuyor.
İkinci öngörümüz ise; yurt dışından tarımsal üretim için arazi kiralama meselesiydi. Biz Sudan'dan arazi kiralama konusunu gündeme aldığımızda; gıda arz güvenliğimizi garanti almak amacıyla yola çıktığımızı defaten söylememize rağmen, bize olmadık söylemlerde bulundular. Şimdi bunu kabul etmeyenler, bizlerden gıda arz güvenliğini garanti altına almamızı istiyor.
 
Üçüncü olarak da bütçe görüşmelerinde, 2020 yılının, Tarım ve Orman Bakanlığının Dijitalleşme Yılı olacağını kurguladığımızı ve çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştirdiğimizi bildirmiştik. Şimdi görüyoruz ki şükürler olsun; bu konuda da isabetli kararlar almışız. Böylelikle; çiftçimiz, üreticimiz, İl ve İlçe tarım müdürlüklerinde yapacakları iş ve işlemleri, bir tıkla hemen halledilebiliyor. E-TARIM portalı ile mevcutta kullandığımız E-ÇİFTÇİ portalını yeniden düzenleyerek, çiftçi, işletme, vatandaş ve firmalar için çok kapsamlı bir e-TARIM portalına dönüştürdük. Böylece portal üzerinden, çiftçiler destekleme ön başvurularını yapabilecek ve Sanal POS sistemi ile ödemelerini gerçekleştirerek, ÇKS ön başvurularını yapabilecek ve mevcut ÇKS'lerini sistem üzerinden alabileceklerdir
 
Tarım, savunma sanayisi kadar önemli, covid-19'la top ve tüfekle savaşılmıyor
 
2020 yıllında, gıda güvenliğimizin sağlanması açısından çiftçilerimizin daha çok sübvanse edilmesi gerektiğini bildiklerini vurgulayan Bakan Pakdemirli "Onun için destekleme ödemelerini, 2019 yılına göre yüzde 36 artırarak, 22 milyar liraya çıkardık ve bakanlığımız 2020 yılı bütçesinin yüzde 54,6'sını tarımsal desteklemelere ayırdık. Hep söylediğimiz gibi Tarım, savunma sanayisi kadar önemli, çünkü Covid-19' la top ve tüfekle savaşılmıyor. İlaç ile savaşılıyor, bağışıklık ile savaşılıyor, gıda ile savaşılıyor. İnsanımızın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için, kaliteli ve sağlıklı gıdaya her durumda ulaşabiliyor olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Son 17 yıldır alınan tedbir ve önlemlerle gıda ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmadığının altını çizen Bakan Pakdemirli, vatandaşlarımızın gıda arz güvenliği konusunda endişeleri olmaması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA