• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Muş: Türkiye ile AB arasında ticaret hacmi 87 milyar dolara yaklaştı
17 Temmuz 2021 Cumartesi 09:25

Bakan Muş: Türkiye ile AB arasında ticaret hacmi 87 milyar dolara yaklaştı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı'nda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileriyle bir araya geldi.
Bakan Muş, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında AB ile yakın iş birliği geliştirilmesinin önem arz ettiğini bildirdi.
 
Bakanlıktan toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Gümrük Birliği ortağı olduğu AB ülkeleriyle ihracatının yaklaşık yüzde 41'ini gerçekleştiriyor. Toplantıda Türkiye-AB ekonomik ve ticari ilişkileri, Gümrük Birliği'nin mevcut işleyişi ve güncellenmesi süreci, AB'nin çelik ürünlerindeki korunma önlemleri ile Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sınırda karbon düzenlemesi gibi konular ele alındı.
 
Bakan Muş, toplantıda, Türkiye'nin stratejik hedefinin AB'ye tam üyelik olduğunu belirterek, Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir gündem oluşturulmasının önemine işaret etti.
 
Türkiye ile AB arasında 2020 yılında 140 milyar doları aşan ticaret hacminin, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,3 artışla 87 milyar dolara yaklaştığını belirten Muş, ticari ilişkilerin daha da ileriye taşınması için geniş imkanlar bulunduğunu ifade etti.
 
Muş, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye ile AB arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi ve bölgede bulunan değer zincirlerinin, rekabetçiliklerin güçlendirilmesi için sunduğu fırsatlara dikkati çekerek, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin kazan-kazan ilişkisi içinde her iki tarafın da faydasına sonuçları olacaktır." ifadesini kullandı.
 
Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalara ve bugün yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne değinen Muş, "Bu kapsamda AB ile yakın iş birliği geliştirilmesi önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Muş, ayrıca, AB'nin olası sınırda karbon düzenlemesi uygulamasının Türkiye ile AB arasındaki ticarette malların serbest dolaşımına bir engel getirmemesi için AB ile teknik çalışmaların hemen başlatılacağını bildirdi.
 
Bakan Muş, AB'nin çelik ürünlerindeki korunma önlemlerinin süresinin üç yıl daha uzatılmış olmasının Türkiye için hayal kırıklığı yarattığını da belirterek, konunun karşılıklı iş birliği ve dayanışma ruhu içinde ele alınmasının her iki taraf için fayda sağlayacağını vurguladı.
 
Toplantıda ayrıca, uluslararası ticarette son dönemde yaşanan gelişmelerle birlikte ikili ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.(İLKHA)
Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA