• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Muş İspanya Bakanı Maroto ile görüştü
14 Mayıs 2022 Cumartesi 09:53

Bakan Muş İspanya Bakanı Maroto ile görüştü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 20 milyar dolarlık yıllık ikili ticaret hacmi hedefine yaklaşan Türkiye ve İspanya'nın iş birliklerini artıracak önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Türkiye-İspanya Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) 2. dönem toplantısı dolayısıyla İspanya'nın başkenti Madrid'de resmi temaslarda bulunan Bakan Muş, İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Reyes Maroto ile görüştü.
 
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri farklı alanlarda daha ileriye taşımayı hedefleyen bir protokole imza atan iki bakan, daha sonra büyük ölçekli firmaların direktörlerinin katılımıyla İspanya Ticaret Odası'nda organize edilen toplantıya başkanlık ederek, iş adamlarına hitap etti.
 
Bakan Muş, İspanya Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, ikili ticaret hacminin 2021'de 16 milyar dolar olduğunu ve 2022'nin ilk 4 ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 16'lık bir artış kaydedildiğini vurgulayarak, Kasım 2021'de Türkiye'de yapılan zirvede kararlaştırılan 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine adım adım yaklaşıldığını ifade etti.
 
"Türkiye, küresel ölçekte yaşanan büyük sınamalarda dahi, güvenli ve sağlam bir tedarikçi olarak rüştünü bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye en isabetli adres olmaya devam ediyor." diyen Muş, Avrupalı üreticilerin tedarikçilerini çeşitlendirmeye başladıklarında Türkiye'nin ön plana çıktığını ve bunun İspanya ile ticarete de olumlu yansıdığını kaydetti.
 
Bakan Muş, İspanya merkezli çok uluslu şirketlerin Türkiye'yi daha iyi bir yerde konumlandırdığını, iki ülkenin imkanlarını birleştirdiği taktirde potansiyelin çok daha fazla artacağını söyledi.
 
Türkiye'nin İspanya ihracatının yaklaşık 3'te 1'ini tekstil ürünlerinin oluşturduğunu ve lojistik anlamda çok iyi bir iş birliği bulunduğunu aktaran Bakan Muş, otomotiv, makinenin yanı sıra bilişim, sağlık, savunma, yeşil mutabakatı eylem planları ve hizmet sektörlerinde de iş birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
 
İspanya'nın Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler sıralamasında, 8 milyar dolar ile 8’inci sırada olduğunu kaydeden Muş, mevcut iş birliğini dijitalleşme, akıllı şehirler, yapay zeka, savunma, havacılık, uzay endüstrisi alanların da geliştirecek önemli potansiyellerin olduğunun altını çizdi.
 
Bakan Muş, "İstanbul-Barselona arasında ro-ro gemi taşımacılığı hattının bir an önce açılmasını için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
 
Diğer yandan geçen yıl salgına rağmen 104 bin İspanyol turistin Türkiye'ye, 140 bin Türkiye vatandaşının da İspanya'ya geldiği bilgisini paylaşan Bakan Muş, sağlık turizmini de geliştirmek için yeterli imkânlar olduğunu ifade etti.(İLKHA)
Bu haber toplam 293 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA