• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Kirişçi “Tarım Sektörü Temsilcileri ile bir araya geldi
21 Eylül 2022 Çarşamba 08:10

Bakan Kirişçi “Tarım Sektörü Temsilcileri" ile bir araya geldi

​Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Van’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, tarım ve hayvancılık adına yapılacak değişiklikleri anlattı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda konuşan Bakan Kirişçi, bu toplantıları çok önemsediklerini, Ankara'da yaptıkları işlerin karşılığını sahada görmek istediklerini söyledi.
 
Dünyanın bir anda “Gıda milliyetçiliği” kavramıyla tanışmak durumunda kaldığını belirten Kirişçi, “Herkes ürettiğine sahip çıkmak ve daha fazlasını üretip kendisi için bu üretimi içerde tutmak adına bir takım adımlar attı. En son rakamlarımıza göre 8 aylık ihracatımız 21,5 milyar dolar gibi rekor bir düzeye ulaştı. Bu bizim tarım ürünleri alanında tarihin en yüksek oranıdır. Böyle bir ihracata dört aylık bir dönemi kattığınızda 30 milyar doların üzerine çıkmasını ümit ediyoruz. Türkiye'nin ihtiyaçları kadar ihracat konusunda da daha fazla çabamız, gayretimiz olur diye temenni ediyorum." dedi.
 
"2023, yeni yüzyılın başladığı yıl olacak"
 
Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı konusunda izlediği politikalarıyla barışı önceleyen ve bunu sözle değil eylemleriyle ortaya koyan bir ülke olduğunu belirten Kirişçi, göreve geldikleri günden itibaren tarımla ilgili tüm sorunları masaya yatırdıklarını anlattı.
 
Kirişci, "2023'te başlayan yeni bir yüzyılımız var. Bu yüzyılın adı Türkiye yüzyılı. Türkiye'nin artık global bir oyuncu olduğunu herkesin kabul ettiği bir dönemde bizim de bunun altını tarım sektörü bağlamında doldurmamız gerekiyordu. İktidarımız döneminde çok önemli destekler verildi, önemli mevzuatlar tarıma kazandırıldı. Bitkisel üretim için mazot ve gübre, hayvansal üretim içinde yemle sınırlı olacak şekilde desteklerimizi sadeleştirmenin gayreti içinde olacağız. Bizim tarım sektörü olarak dijitalleşmeden olabildiğince daha yüksek düzeyde istifade etmemiz gerekiyordu. Bunu e-devlet ortamına taşımak ve bir sonraki hamlesi de mobil uygulamayla 'tarım cepte' veya 'tarım cebimde' gibi mobil uygulamalarla artık il ve ilçe müdürlüklerimize ziyaretler yerine sadece çay, kahve içmek için gitmek durumunda kalacağız." ifadelerini kullandı.
 
"Çiftçi kayıt sistemi e-devlet üzerinden yapılacak"
 
Ekim ayında çiftçi kayıt sistemini e-devlet üzerinden başlatacaklarını bildiren Kirişçi, şunları söyledi:
 
Ektiğimiz buğdayın, arpanın, bu yılın mahsulünü kaldırdık. Bunlara ilişkin mazot ve gübre desteklerini ne zaman veriyoruz? Normal şartlarda 2023'ün ilk üç ayına çekmiştik. Büyük bir gayret göstererek bununla yetinmeyeceğiz. Bu, ilk üç ayda verdiğimiz desteği 6 ay öne çekeceğiz. Bu ayın sonu ya da en geç gelecek ayın en geç başında mazot ve gübre desteklerini sizlere ayni olarak mazot ve gübre alımında kullanabilmeniz için bir banka kartına yüklemiş ve sizlere bu kartları teslim etmiş olacağız. Böylelikle 6 ay öne çekerek mazot ve gübre alımı konusunda nakit sıkıntısı çeken üreticimizin bu alımına kısmi katkıda bulunmuş olacağız. Esas daha büyük katkıyı da Ziraat Bankası'nın verdiği 100 bin lira tutarında limiti olan sübvansiyonlu kredi limitini 200 bin liraya çıkarıyoruz. 200 bin liralık kredinin 100 bin liralık kısmını yani yüzde 50'sini karta yükleyeceğiz. Sadece mazot ve gübre alımında kullanılacak. Üreticimiz böylelikle tarlasına giderken ekim yapmadan önce bir şekilde bir tefeciye veyahut bizim oralarda, 'Ürünü hasat ettiğimde sana bunun karşılığında bir ton buğday vereceğim' denir. Dolayısıyla bu tür uygulamalara son verip bu ihtiyacı da doğrudan karşılamış olacağız.
Kirişci, 2021 mahsulünde 22 lirası mazot, 20 lirası gübre olmak üzere toplam 42 lira olan desteğin, mazotu 75 lira, gübreyi 46 liraya çıkararak toplam dekar desteğini 121 liraya yükselttiklerini anlattı.
 
 
"Kent tarımını çok önemsiyoruz"
 
Et Süt Kurumuyla sözleşmeli besicilik adı altında alınan kararın 6 Eylül 2022'de Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Kirişci, gerek alım, gerekse fiyat konusunda üreticilere garanti verileceğini söyledi.
 
Kirişçi, şu ifadelerle konuşmasını tamamladı:
 
“Şuan uygulamaya hazır bir mevzuat. Biz buna Sözleşmeli Besicilik Projesi adını veriyoruz. Bir taraftan et, süt grubu kendi ihtiyacı için bunları temin etmiş olacak, öbür taraftan üreticimizi geleceğiyle ilgili endişelerden arındırmış olacağız. Gelir Koruması Sigortası adı altında yeni bir poliçe ürettik. Hali hazırda başlangıçta Konya'nın tüm ilçelerinde uygulandı. 2023'ten itibaren tüm Türkiye'de hububat başta olmak üzere belirli ürünlerde geliri garanti eden bir poliçe düzenlenecek. Buradaki poliçe biriminin yüzde 60'ını devlet olarak, hükümet olarak biz ödüyor olacağız. Her biri 20 dekarlık alandan oluşan seraları vatandaşlara üretim için tahsis edeceğiz. Böylelikle buralarda üretilecek her türlü sebzelerin, örtü altında yetiştirilecek olan ürünler Van başta olmak üzere de çevre illere gönderilecek ve hatta sınırın ötesine de ihraç imkânı olacak. Dolayısıyla kent tarımı çok önemli. Bizim öncelediğimiz bir husus var. O da jeotermal kaynağın durumu. Eğer jeotermal kaynak varsa bu aliyyül ala denilebilecek bir durum çünkü enerji maliyetlerini ve yılın 11 bir ayında eksi 45 dereceyi gören Van'ın kendi ilçelerindeki jeotermali kullanarak üretimin yapılması mümkün hale gelecek. Biz bakanlık olarak bunun destekçisiyiz, arkasındayız." 
 
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise kentte tarım adına çok güzel işlerin yapıldığını belirterek, "Bakanımızın şehrimize gelmesi bizlere şevk ve heyecan verdi. Canla başla memleketimizin problemlerini Sayın Bakanımızın destekleriyle çözeceğiz. Tarım ve hayvancılığı destekliyoruz." dedi.
 
Programa, AK Parti Van milletvekilleri İrfan Kartal, Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, bakanlığa bağlı kurum müdürleri de katıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 361 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA