• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Elvan: İkinci çeyrekte yüzde 20 bu yıl için de yüzde 8 büyüme bekliyoruz
20 Ağustos 2021 Cuma 21:50

Bakan Elvan: İkinci çeyrekte yüzde 20 bu yıl için de yüzde 8 büyüme bekliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "2021'in ikinci çeyreğinde yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021 yılı için yüzde 8'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz." dedi.
Bakan Elvan, Kocaeli İş Dünyası Buluşması programına katılarak bir konuşma yaptı.
 
Salgın sürecinin, küresel ekonomik görünüme ilişkin üç temel sorunu da beraberinde getirdiğini ve bunlardan ilkinin küresel enflasyon oranlarındaki artış olduğunu söyleyen Elvan, ekonomik aktivitenin güçlenmesi, arz-talep uyumsuzlukları ve artan emtia fiyatlarının küresel enflasyonu yukarı çektiğini söyledi.
 
"Veri duyarlılığının artacağı bir döneme girmekteyiz"
 
Emtia fiyatları artışında, salgın döneminde uygulanan genişlemeci politikalar, kuraklık ve stoklama eğilimindeki yükselişin etkili olduğunu kaydeden Elvan, "Küresel emtia fiyatlarındaki bu artış, girdi maliyetleri kanalıyla sanayicimizi de doğrudan etkiliyor. İşin bir diğer boyutu daha var. Gelişmiş ülke otoriteleri, küresel enflasyondaki bu artış eğiliminin geçici olacağını düşünse de enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceği riskini de göz ardı edemeyiz. Gelişmiş ülke merkez bankalarının önümüzdeki süreçte atacağı adımlar, küresel finansal piyasalar üzerinde doğrudan etkili olacak. Yani finansal piyasalarda küresel anlamda veri duyarlılığının artacağı bir döneme girmekteyiz. Bu da bizim gibi yükselen piyasa ekonomilerinde, sermaye akımları, dış ticaret ve bekleyişler yoluyla dalgalanmalar yaşanmasına sebep olabilir." dedi.
 
Salgınla birlikte karşılaşılan ikinci sorunun, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar olduğuna ifade eden Elvan, küresel çip krizinin otomotivden beyaz eşyaya kadar birçok sektörü olumsuz etkilediğini ve etkilemeye de devam ettiğini kaydetti.
 
Arz güvenliğini tehlikeye atan bu gelişmelerin, üretimin de aksamasına neden olduğunu belirten Elvan, "Küresel ekonominin önündeki üçüncü sorun ise borçluluk oranlarında yaşanan artışlar. Pek çok ülkede, gerek kamu gerekse özel sektör borçluluk oranlarının hızla yükseldiğine şahit oluyoruz. Bu durum, küresel ölçekte kamu maliyesi dengeleri ve reel sektör bilançoları açısından da risklerin arttığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
 
"2021 yılı için yüzde 8'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz"
 
Büyüme tahminlerini aktaran Elvan, "2021'in ikinci çeyreğinde üretim, ihracat, hizmetler sektöründeki güçlü toparlanma ve baz etkisinin de katkısıyla yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Aşılanma oranının daha da artmasıyla, başta turizm olmak üzere hizmetler sektöründe kademeli canlanma eğilimi devam ediyor. Öncü göstergeler ekonomide büyüme ve yatırım eğiliminin üçüncü çeyrekte de sürdüğüne işaret ediyor. Bu çerçevede, salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021 yılı için yüzde 8'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz." dedi.
 
Elvan, 2021'de güçlü ihracat performansı, düşen altın ithalatı ve turizm gelirlerindeki artış sayesinde milli gelirin yüzde 3'ü civarında bir cari açık vermeyi beklediklerini kaydetti.
 
Önlerindeki en temel önceliğin, enflasyon eğiliminin bir an önce terse çevrilmesi olduğunu vurgulayan Elvan, "Bu çerçevede ihtiyatlı ve kararlı para ve maliye politikaları uygulamaya devam etmemiz gerekiyor. Kur istikrarını sağladığımız ve bekleyişleri iyi yönettiğimiz ölçüde enflasyonu düşürme başarımız artacaktır." diye belirtti.
 
Mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini söyleyen Elvan, "Merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3,5 olarak tutma hedefimize sadığız, bu konuda en ufak bir tereddüt söz konusu değil." diye konuştu.
 
İzledikleri yaklaşım sayesinde yurt içinde borçlanmanın vadesini 34 aydan 52 aya yükselttiklerini aktaran Elvan, bu stratejiler sayesinde faiz yükünü azaltarak, bütçede alan oluşturmak ve bu alanı da ihtiyaç duyulan yerlerde kullanmak istediklerini kaydetti.
 
"KGF destekli üç yeni mekanizmayı başlatıyoruz"
 
Uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman sağlamanın önemine işaret ede Elvan, "Buradan hareketle Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli üç yeni mekanizmayı başlatıyoruz. İlk olarak, likidite sıkıntısı çeken küçük ölçekli firmalara ilave istihdam ettikleri her bir kişi için KGF kefaletiyle krediye erişim imkanını, ikincisi, imalata dayalı ve ihracatı önceleyen yatırımlara KGF teminatı ile 5. ve 6. bölgelerde uzun vadeli kredi desteğini, üçüncüsü, ihracat potansiyeli yüksek olan KOBİ'lerin dış pazarlara açılmalarını teşvik etmek üzere Eximbank Kredi Destek Paketi'ni devreye alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
Elvan, tüm bu paketlerin, reel ekonomiyi, üretken kesimleri teşvik etmek amacını taşıdığını, mevcut kaynakları seçici ve odaklı bir yaklaşımla ekonomik potansiyeli daha da geliştirmek için kullanacaklarını bildirdi.
 
"Kalfalık döneminde alınan ücretleri artıracağız"
 
Sanayicilerin ara eleman bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıların farkında olduklarını ve bu sorunun çözümüne yönelik hazırlıklarını hemen hemen tamamladıkları ifade eden Elvan, "Mesleki eğitim merkezlerine ilgiyi artırmak için gençlerin kalfalık döneminde aldıkları ücretleri artıracağız. Sanayicinin yükünü hafifletmek için de bu merkezlerden eğitim alan öğrencilerin ücretlerini biz ödeyeceğiz. Milli Eğitim Bakanımız ile bu konuya ilişkin geçen hafta çok verimli bir toplantı yaptık. Bu alanda atacağımız adımların, istihdam piyasalarında ciddi bir dönüşümü teşvik etmesini bekliyoruz." dedi.
 
Program; Bakan Elvan'ı iş adamlarının sorularını yanıtlamasıyla devam etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 175 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA