• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AÜ’de Suriyeli Öğrenciler Kep attı
15 Temmuz 2021 Perşembe 14:05

AÜ’de Suriyeli Öğrenciler Kep attı

Rektör Özcoşar “ Sadece Suriyeli öğrenciler değil, 17 farklı ülkeden öğrencilerimiz var. Dolayısıyla Arapça programımızın yanında, İngilizce programımız da var.
ABD’den de öğrencilerimiz var. Dünyanın farklı coğrafyalarından öğrencilerimiz var.”
 
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde, lisans ve yüksek lisans eğitimi alan, 130’u Suriyeli  olmak üzere 202 yabancı uyruklu öğrenci, düzenlenen törenle mezuniyet belgelerini aldı.
 
Türkiye’de bin 472 yabancı uyruklu öğrenciyle, en çok yabancı öğrenciyi bünyesinde barındıran 3 üniversiteden biri olan Mardin Artuklu Üniversitesi’nde, aralarında 130 Suriyeli mültecinin bulunduğu, 191’i lisans, 11’i de yüksek lisans olmak üzere 202 yabancı uyruklu öğrenci, eğitimlerini tamamlayarak mezuniyet belgelerini aldı. Mardin Artuklu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bahçesinde yapılan törene, Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şaha, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemil İnan, öğrenci ve velileri katıldı.
 
'ULUSLARARASILAŞMA YOLUNDA İLERLİYORUZ'
 
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, üniversitelerinin uluslararasılaşma politikası güttüğünü belirterek, “Bu çerçevede, bütün bölümlerimizin yabancı dillerdeki programlarını açıp, uluslararası öğrenci sayımızı artırmaya yönelik bir stratejimiz var. Şu anda Türkiye’de hem uluslararası hoca hem öğrenci bağlamında oransal olarak değerlendirildiğinde, üniversitemiz ilk 3 üniversite arasında bulunuyor. Üniversitemizi birinci sıraya taşıyacak bir strateji takip ediyoruz. Onu da en kısa zamanda başarmayı umuyoruz. Sadece Suriyeli öğrenciler değil, 17 farklı ülkeden öğrencilerimiz var. Dolayısıyla sadece Arapça programımızın yanında, İngilizce programımız da var. ABD’den de öğrencilerimiz var. Dünyanın farklı coğrafyalarından öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz hem lisans hem lisansüstü programlar düzeyinde, üniversitemizde eğitim görebiliyorlar. Şu anda İktisat Fakültesi’nde doktora programımız belli alanlarda açılmaya çalışılıyor. Ama farklı bölümlerde doktora programımız da var” dedi.
 
'ÖĞRENCİLERİN MEMNUNİYET ORANI ÇOK YÜKSEK'
 
Artuklu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemil İnan ise, öğrencilerin memnuniyet oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. İnan, “Şu anda üniversitemizde bin 472 yabancı uyruklu öğrenci var. Yabancı uyruklu öğrencilerimizin çeşitliliği Suriye, Irak, Lübnan, Mısır ve Afganistan. Öğrencilerimizin buradan memnuniyet oranı çok yüksek. Hatta bizden sürekli yeni bölümlerin açılmasını talep ediyorlar. Biz bu konuda hazırlayıp, YÖK’e sunuyoruz. Şu ana kadar da bu yıl 4-5 bölüm daha açtık. Bu bölümlerden bir tanesi, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, diğeri ise Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde hemşirelik ve ebelik bölümleri. Daha dün Mısır’dan 2 hoca ile görüştük. Bu hocalarımızı getirtip, doktora ve yüksek lisans programlarında güçlendirme yapmaya başlıyoruz. Ama şu anda bizim yüksek lisans programlarımız da var” diye konuştu.
 
'SAVAŞ NEDENİYLE TÜRKİYE’YE GELDİM'
 
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Suriyeli Rana Goze, “Savaştan dolayı Türkiye’ye geldim. Aynı zamanda çifte vatandaşım. Hem Türkiye hem de Suriye vatandaşıyım. Artuklu Üniversitesi Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Arapça Bölümü’nden mezun oldum. Şu anda ise Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik yüksek lisansımı yaptım. Çok şükür mezun oldum. Hedefim şimdi doktora, İnşallah o da olur. Doktoraya devam etmek istiyorum. Artuklu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi de olabilirim. Hedefim, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde akademik kariyer yapmaktır. Suriyelilere sahip çıktıkları için, Türkiye Cumhuriyeti ve yetkililerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
'KARİYER YAPMAK İSTİYORUM'
 
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisansını tamamlayan Suriyeli Şinda Khallo ise şöyle konuştu:
 
“Suriye’deki savaştan dolayı Türkiye’ye geldim. Eğitimime burada devam etmek istedim. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde öğrenciydim. Şu an mezun oldum. Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler okuyordum. İleriki zamanlarda da yüksek lisans yapmak isterim. Ondan sonra doktora okuma şansım olursa, onu da çok isterim.”
 
Dar kapsamlı yapılan mezuniyet törenine, Suriyeli öğrencilerin aileleri, yöresel kiyafetlerle  katılınca ilginç görüntüler orata çıktı.
 
2-097.jpg
 
Bu haber toplam 357 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA