• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Anne sütü bebek için eşsiz bir besindir”
26 Kasım 2019 Salı 17:20

“Anne sütü bebek için eşsiz bir besindir”

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, “Anne sütü, bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir.” dedi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğiniz doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eşi olmayan bir besin olduğu vurguladı.
 
Hassas bir dönem olan lohusalık döneminde annelerin doğru beslenmesi ve stresten uzak durması gerektiğini söyleyen Sezen, aynı zamanda iyi bir uykunun anne sütünü arttırmakla birlikte anne ve bebek üzerinde de rahatlatıcı bir etkisi olduğunu söyledi.
 
Zekâ gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütünün verilmesi önemli
 
Gebelik döneminde olduğu gibi doğum sonrasında da takiplerin, Aile Hekimliğinde yapılmasının önemli olduğunu belirten Sezen, “Doğumdan sonraki ilk 40-42 gün lohusalık dönemi olarak adlandırılıyor. Hem annenin hem de bebeğin en hassas olduğu bu dönem, özel bir bakım gerektiriyor. Doğum sonrası ilk 6 ay özellikle anne sütü ile beslenme açısından bebek için önemli bir süreçtir. Bu dönem içerisinde annenin toparlanmasının yanı sıra bebeğin de kilo alıp almadığı takip ediliyor. Bebeğin sağlıklı beden ve zekâ gelişimi için, sadece anne sütü ile beslenmesi gerekiyor.” diye konuştu.
 
Sezen, “Doğumda olduğu gibi doğum sonrasında da anne bazı hastalıklar açısından özenle takip edilmelidir. Demir eksikliği açısından değerlendirme ve gerekirse ilaç takviyesi ve verilen ilacın düzenli kullanımı çok önemlidir. Emzirme çok önemlidir, bebek doğar doğmaz emzirilmelidir. Sütün tam olarak boşaltılamamasına bağlı sorunlar ya da emzirme hatalarına bağlı, meme ucunda yaralar ortaya çıkabilir. Bu tür sorunlar ve emzirme ile ilgili merak edilenler hakkında en doğru bilgiyi Aile Hekimleriniz ya da Aile Sağlığı Elemanlarınızdan alabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
 
“Anneler her fırsatta ıstirahat etmeli”
 
Annelerin çocuklarını emzirirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birinin de bir meme tamamen boşaldıktan sonra diğerine geçilmesi olduğuna hatırlatan Sezen, “Kimi zaman rastlanan süt ateşi veya tıp dilinde mastit olarak da bilinen rahatsızlığı yaşamamak için, süt kanallarının sürekli boşaltılması büyük önem taşıyor. Bununla birlikte annenin enerjisinin bebek için de yeterli olması gerektiği gerçeği nedeniyle ciddi bir istirahat ihtiyacı ortaya çıkıyor. Aşırı yorgunluk ve tükenmeye bağlı ya da yaşanan hormonal değişime paralel olarak doğum sonrası depresyon yaşanabiliyor. Bu nedenle anneler her fırsatta istirahat etmelidir.” dedi.
 
“Dengeli öğünlerle beslenilmesi annenin enerjisi ve sütü için önem taşıyor”
 
Annelerin sağlıklarına, beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Sezen, son olarak şu ifadelere yer verdi:
 
 “Genellikle kadının aile içerisinde rolü gereği yükü de ağır oluyor. Ancak yeni anneler şunu unutmamalı. Kendileri ruhen ve moral olarak ne kadar enerjik ve iyiyse bebek de aynı oranda huzurlu ve uykusu yerinde bir bebek oluyor. Bu nedenle rutin yapılması gereken ev işleri ve bebeğin bakımı arasındaki koşuşturmacada kendilerini ihmal etmemeleri çok önemli. Bebeği her uyuduğunda anne de uyuyarak ihtiyacı olan enerjiyi depolamalıdır.  Sağlıklı ürünlerin tercih edilmesi ve yüksek kalorili besinlerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Bol protein alarak sağlıklı atıştırmalıklara yönelinmesi gerektiğini, fazla kilolardan kurtulmak için acele etmeden ancak dengeli öğünlerle beslenilmesinin annenin enerjisi ve sütü için önem taşıyor.” (İLKHA)
 
 
 
Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA